Bra i ETC Göteborg om bilbränderna

Laila Vianden har skrivit en alldeles utmärkt ledare i ETC Göteborg om bilbränderna och hur de ska hanteras.  Hon menar helt riktigt att det som behövs är minskade ekonomiska klyftor, dvs ökad jämlikhet:

Utsattheten för brott minskar hos de flesta grupper, samtidigt som den ökar hos de mest utsatta – en trend som pågått sedan tidigt 90-tal. Parallellt ökar klyftorna och värst drabbas de mest socialt utsatta grupperna. En risk som Wahlgren och Andersson pekar ut som extra svår: kombinationen av ökad utsatthet inom vissa grupper och geografiska områden, med försämrad social service, sämre skolor och ökad utsatthet för brott, samt att många av dem som blir involverade i kriminalitet kommer från sådana förhållanden och sådana områden, ger ”en problematisk sits som kan bli mycket svår att bemöta.” Man befarar även att upplevelsen av att samhället drar sig tillbaka, och endast polisen blir kvar, riskerar att utgöra ytterligare ett hinder för förebyggande arbete.

Ett tryggt samhälle förutsätter trygghet och välfärd för alla, även för de grupper som medelklassen kanske helst inte vill ”betala för” och som det är enklare att att straffa och kontrollera. En politik som jamsar med i nyliberala reformer. Auktoritära strömningar och rasistiska undertoner riskerar bara att elda på utvecklingen.

Vi behöver satsa och bygga ut samhällsservicen inom utsatta områden, inte dra in den. Vi behöver en omfördelning av resurser istället för fokus på ökad kontroll. Vi behöver ett skolsystem som inte verkar segregerande, en likvärdig tillgång till vård oavsett privata sjukvårdsförsäkringar, och vi behöver framförallt en omfördelning av samhällets resurser.

Det som behövs för att på sikt bekämpa ungdomsoroligheter, bilbränder, brottslighet etc är en avprivatiserad skola, fler bostäder, ökad jämlikhet, minskade klasskillnader, avprivatiserad vård och liknande. Ökad kontroll och repression som de flesta politiker gapar om leder ingen vart. Det förvärrar antagligen bara läget.

Ett jämlikt samhälle är ett tryggt samhälle. Ett övervaknings- och kontrollsamhälle är otryggt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Bra i ETC Göteborg om bilbränderna”

  1. ”Det som behövs för att på sikt bekämpa ungdomsoroligheter, bilbränder, brottslighet etc är en avprivatiserad skola, fler bostäder, ökad jämlikhet, minskade klasskillnader, avprivatiserad vård och liknande. ”

    Det tragiska är att utvecklingen under de 25 senaste åren rört sig i totalt motsatt riktning. Att det skulle förändras inom överskådlig tid finns dessvärre inte mycket som tyder på. För att riktningen skall kunna ändras krävs en substantiell motkraft, en motkraft som är mycket svår att se. I valet om några veckor kommer marknadsliberala krafter att samla en förödande majoritet. Socialdemokrater, miljöpartister, allianspartier och sverigedemokrater står alla i grunden för denna marknadsliberalism om än i lite olika nyanser och med lite skiftande fokus. Det blir liksom ”en-mot-tio”.

    För mig är det svårt att känna något hopp…ett substantiellt stödet för våra ideal finns i praktiken inte och visst gnager det.

Kommentarer är stängda.