Obehagligt med poliser och militärer på Europride

Igår var jag nere på stan. På Kulturkalaset och Europride. Gick mest omkring, pratade med en massa folk, lyssnade på Habaneros, letade efter Vänsterpartiets tält (där de flest partierna stod på Kulturkalasets del av det hela, fanns inte Vänsterpartiet, en klar miss skulle jag nog säga).

På Europride vid Kungstorget hade militären såväl som polisen egna tält. Det var inte polisens gay-förening eller nåt sånt, utan polisen. De stod och gick omkring där i sina obehagliga svarta polisunifomer. Även militären gick omkring i uniformer. De senare var dock inte beväpnade vilket polisen var. Jag upplevde det som mycket obehagligt.

För mig har inte beväpnade poliser i full uniform på en Pridefestival att göra. Polisen som organisation har aldrig nånsin gjort något för HBTQ-personers rättigheter. Det har inte heller militären. Istället har rör det sig om organisationer som alltid varit negativa till HBTQ-personers rättigheter. Det ligger i sakens natur. Polis och militär är till för att försvara det existerande, se till att inget ändras.

Polisen och militären som organisationer borde nog faktiskt inte vara välkomna på en Pride-festival. Däremot ska självklart enskilda poliser och militärer vara med om de vill manifestera för alla människors lika värde och lika rättigheter.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Obehagligt med poliser och militärer på Europride”

  1. ”Polis och militär är till för att försvara det existerande, se till att inget ändras.”

    Så länge människor inte är oändligt goda, oändligt hänsynstagande och oändligt förnuftiga och så länge länder inte är oändligt goda finns ett behov av polis och militär såsom funktioner i en statsbildning. Sedan är det förstås så att det inom dessa funktioner utvecklas subkulturer som är djupt problematiska och som drar till sig personer som inte borde vara där. Dessa funktioners syfte är inte ”försvara det existerande” utan att tjäna den demokratiska staten. Nu är vi förvisso inte där men det förändrar inte syftet.

    Sedan känner jag det på något sätt djupt problematiskt att myndigheter (polis och militär är exempel men gäller egentligen alla myndigheter och motsvarande på regional och kommunal nivå) deltar i egenskap av just myndigheter i sådant som växt fram underifrån. Det leder till någon sorts institutionalisering och byråkratisering av ”folkligheten” vilket i grunden är destruktivt. I förlängningen är risken passivisering och ett propagandistiskt samhälle.

Kommentarer är stängda.