16-åringar är dummare än 55-åringar

Miljöpartisten Ulf Kamne vill att 16-åringar ska rösta. Han menar de inte på något sätt är dummare än 55-åringar. Men faktum är ju att de är dummare. 16-åringar använder droger i större utsträckning än 55-åringar, många unga använder alkohol på ett sätt som är helt till för att bli så full som möjligt.

Unga människor begår nästan alla brott och i stort sett alla unga begår brott. Äldre begår i stort sett inga brott och de utgör en mycket liten del av alla brottslingar. Unga är mer benägna att använda våld som lösning på problem eller som ett sätt att skaffa fördelar. De är också mer benägna att begå andra typer av brott. Det är unga som eldar upp sina grannars bilar, slänger skräp rakt ned på bussgolvet eller gatan osv. Det är för mig uppenbart att unga på många sätt är dummare än vuxna. Dummare och mer oansvariga.

Det är också välkänt att unga oftare kör för fort och farligt, att de är sämre bilförare än äldre. När det gäller olyckor är unga överrepresenterade.

Det är välbelagt att unga mäns hjärnor inte är fullt utvecklade och att många saknar konsekvenstänkande och impulskontroll vilket de som vuxna sedan oftast har. Att unga dessutom saknar allmänbildning och djupare kunskap om de flesta samhällsfrågor är uppenbart varje dag när vi läser tidningen. Unga journalister visar oftast upp en häpnadsväckande okunnighet. De vet inte var orter ligger, de vet inget om ämnet de skriver om, de verkar inte veta hur de ska ta reda på saker och de ifrågasätter inte vad ”experter” och makthavare säger. Och så snackar vi ändå om unga som har rösträtt. Läget är ännu sämre bland 16-åringar.

För mig är det uppenbart att unga är dummare än äldre, att 16-åringar är dummare än 55-åringar. Det finns faktiskt ingen som helst anledning till att 16-åringar ska ha rösträtt. Det är klart att många unga är politiskt intresserade och politiskt aktiva, de flesta är det dock inte. Det är inte ett skäl för att någon ska ha rösträtt. Unga tenderar också att välja de enkla lösningarna och om personer under 18 år hade rösträtt skulle MP, SD och andra partier med enkla svar och lösningar få fler röster.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!