Vi behöver akut klimatomställning

Skogsbränder, missväxt och flyktingströmmar är bara en försmak av vad en upphettad värld innebär. Trots åratal av toppmöten har världens politiker inte lyckats stoppa utsläppen. Inte för att det saknas möjligheter utan för att de sätter företagens intressen före mänsklighetens. Prat om ”grön tillväxt” är blå dunster för att garantera storföretagens vinster.

Bort med fossilberoende

En omställning kommer att ske. Antingen genom att klimatkatastrofer förändrar vår värld till oigenkännlighet. Eller genom att vi själva medvetet och planerat ställer om samhället. Liknande omställningar har gjorts, i Sverige och andra länder, i krigstider när hela samhällen ställts i de militära rustningarnas tjänst. Nu behöver vi göra detsamma för livets och klimatets skull.

En omställning av industri och handel, jord- och skogsbruk, transporter och trafiksystem liksom av energiproduktionen kräver kraftfulla demokratiska beslut som inte gör halt vid det kapitalistiska ägandets tröskel.

Om banker och storföretag ställs under demokratisk kontroll kan vi styra samhället bort från fossilberoendet medan det ännu finns tid.

Klimatförsvar

Samtidigt måste samhället anpassas till en ny klimatverklighet som redan är här. De välbeställda kan ofta lösa förvärrade livsbetingelser genom privata utvägar, men för befolkningens breda lager, låginkomsttagare och behövande krävs djupgående samhälleliga åtgärder. Alla bostäder, vård- och omsorgsinrättningar liksom kollektiva färdmedel ska vara utrustade med klimatbalanserande teknik som hanterar överhettning, nedkylning och extrem nederbörd. Samhällsberedskap och katastrofbekämpning utgör den verkliga försvarsuppgiften.

Kostnaderna för omställning handlar både om investeringar i samhällsbygge och omfördelning av resurser, från miljöskadlig konsumtion och levnadssätt, kapital och militära rustningar till klimatanpassad ombyggnad.

Arbetarrörelsen och vänstern ska vara vår tids främsta klimat- och miljörörelse och överallt stötta och inspireras av människors klimat- och miljökamp för en hållbar utveckling av vår planet.

Socialistiska Partiet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Vi behöver akut klimatomställning”

  1. ”Om banker och storföretag ställs under demokratisk kontroll kan vi styra samhället bort från fossilberoendet medan det ännu finns tid.”

    Det är förstås aldrig fel att drömma – och drömmen delar jag – men om vi sätter vårt enda hopp till en snabb omvandling av den rådande ordningen är mycket sannolikt klimatet bortom all räddning. Förutsättningarna för denna förändring finns inte inom överskådlig tid. Ett obestridligt faktum är att den kapitalistiska ordningen är starkare än någonsin. Andra samhällsmodeller har prövats men de bar inte (inte heller klimat/miljömässigt) och dessvärre har arbetet med att formulera en tredje progressiv väg utifrån såväl tidigare erfarenheter som den verklighet vi lever i knappast påbörjats. Att få en bättre och mer rättvis samhällsmodell att fungera är en grannlaga uppgift som kräver mycket mer än att enbart förändra ägarförhållanden.

    Om ändå förändringsdrömmen skulle vara möjlig skall vi inte tro att förändringen såsom ”ett slag med ett trollspö” skulle leda till konsensus rörande klimatproblematiken. Motsättningen mellan de, från ett ekonomiskt perspektiv, mer och mindre utvecklade delarna av vår värld skulle sannolikt bestå. För mindre utvecklade ekonomier går det aldrig att komma ifrån att det finns ett motsatsförhållande mellan snabb utveckling och klimatpåverkan. Det mycket om denna balans klimatfrågans öde handlar oavsett samhällets organisering.

    Svar på klimatproblematiken finns knappast i ouppnåeliga drömmar eller enkla lösningar. Det handlar om att här och nu ta de begränsade steg vi kan genom att vara förebilder och verka i vår vardag och att bilda opinion. Det handlar också om att – även om också detta kan tyckas orealistiskt – i någon mån få den rådande ordningens styrmodeller att verka i klimatvänlig riktning. I detta ligger satsningar på klimatsmart teknik.

  2. Det tar mycket lång tid att förändra klimat, särskilt om faktorn man skyller på är så obetydlig som koldioxid. Co2 har ökat från 0,3 promille till 0,4 promille, dvs med 33 %, men med 0,1 promilleenhet. Medeltemperaturen har ökat med 0,8 grad, den är alltså i princip ett vågrät streck. Istid är det normala klimatet på jorden, vår civilisation har pågått i pausen mellan två istider. Tesen att vi skjuter upp nästa istid kan inte bevisas mer än något annat, det är bara något man kan tro, om man vill.

    För den som vill veta vad som styr vårt klimat, så finns det väl sammanfattat här; https://www.youtube.com/watch?v=ztninkgZ0ws

Kommentarer är stängda.