Delvis skandalös rapportering om Chemnitz i ETC

I ETC skriver journalisten Karl Grauers bl.a. att det som hänt i Chemnitz var ett bråk mellan vänsteranhängare och nazistiska extremister:

Under måndagskvällen var stämningen spänd och ett stort antal poliser fick kämpa för att hålla isär runt 1?000 nynazister och lika många motdemonstranter.

Det är en skandalöst felaktig och lögnaktig bild av delar av händelserna. Vi måste kunna ställa större krav på en journalist i ETC än att han bara ska rapa upp en traditionellt borgerlig bild om lika goda kålsupare och slagsmål mellan vänster och höger. Den borgerliga tyska tidningen Der Spiegel ger en en betydligt tydligare bild av händelseförloppet än vad ETC ger. Samma bild framgår dock också när Grauers i slutet av sin artikel citerar tyska tidningar och politiker.

Tidigt på söndagsmorgonen knivmördades en 35-årig infödd tysk man. Enligt en del tyska medier handlar det om en vänsteranhängare som dessutom inte ens är vit. De misstänkta mördarna är invandrare. En hetsstorm bröt ut mot invandrare i sociala media och nazister gavs sig ut på gatorna, började jagade invandrare, slog sönder och misshandlade. Polisen gjorde i princip ingenting.  På måndagen fortsatte angreppen på invandrare vilket ledde till att polisen arresterade misshandlade invandrare men inte de som misshandlat.

På måndagen ordnades en demonstration mot nazisternas våld (de flesta i den var med all säkerhet vänsteranhängare) som ledde till en större nazistisk motdemonstration. Nazisterna marscherade runt i staden och började framåt kvällen angripa andra vänsteranhängare, vänsterlokaler, antivåldsdemonstranter, åskådare, journalister och poliser. Naturligtvis försvarade sig delar av vänstern. Allt annat hade varit rena självmordet.

Det hela handlar om inte om att kravaller utbröt mellan vänsteranhängare och nazistiska högerextremister utan det handlar om att polisen släppte nazisterna fria att agera som de ville. Det handlar om att polisen och myndigheterna i Chemnitz (som hette Karl Marxstadt på DDR-tiden) gav fritt spelrum till nazister, inte ingrep mot nazistiskt våld utan tvärtom agerade på sätt som underblåste det nazistiska våldet. Det handlar om att nazisterna under två dagar i vad som närmast ska betraktas som en pogrom gav sig på invandrare och alla som kunde tänkas försvara invandrare. I praktiken med polisens godkännande.

Advertisements