Bekämpa ojämlikheten

Under de årtionden som den gemensamma välfärden byggdes upp i Sverige blev landet mer jämlikt. Gapet mellan fattiga och rika minskade. Den utvecklingen bröts under 1980-talet, inte av någon naturlag utan genom människors beslut. Vinsterna pressades upp på lönernas bekostnad, de som lever på att äga blev allt rikare. Finansmarknaderna avreglerades för att underlätta fria kapitalströmmar och aktiespekulation.

Skatt efter bärkraft

Samtidigt har skatterna blivit mer ojämlika. Ränteavdrag och slopandet av arvs- och förmögenhetsskatt gynnade förstås dem som tjänar mest. Resultatet är att Sverige under snart fyrtio år har blivit ett mer ojämlikt samhälle. Och det oavsett vilken regering som suttit vid makten. Det är hög tid att bryta denna utveckling.

Det progressiva skatteuttaget måste återinföras, liksom arvs- och förmögenhetsskatter. Det utjämnande ”skatt efter bärkraft” ska utgöra den omfördelande principen. Pensionssystemet ska inte missgynna låginkomsttagare och kvinnor, fattigpensionerna ersätts av goda grundpensioner för tryggad ålderdom på spekulationskapitalets bekostnad. Skatteflykt till skatteparadis eller annat beläggs med konfiskation.

Hela Sverige ska leva

Massiv social upprustning av förorter och glesbygd krävs för ökad jämlikhet i nationell skala. Lösningen på utslagning, missbruk och kriminalitet är inte främst polisiär utan social. Skola i toppklass, god social service, jobb, meningsfull fritid och sunda bostäder kan vi gemensamt åstadkomma om stat och kommun styr om samhällsresurserna från de privilegierades reservat till de många.

Det handlar om dragkamp om samhällets prioriteringar; ska vi satsa där behoven är störst eller på de kapitalstarkas solsidor? Det gäller också för landet i stort, ska inlandets och skogslänens råvaru- och energiproduktion finansiera storstadsregionerna i utbyte mot allmosor, eller ska resurserna fördelas rättvist?

Världsrevolution för lika värde

Kampen för jämlikhet handlar om människornas lika värde. Mot högerreaktion, fascism och religiös extremism, kämpar kvinnor över hela världen för ekonomisk jämlikhet, oberoende och rätt att bestämma över sin egen kropp mot patriarkalt förtryck och övergrepp. Tillsammans med rörelser för sexuellt likaberättigande och respekt, utgör den kampen en världsrevolution mot reaktionära maktförhållanden och repressiva normer, en spjutspets för en bättre värld och människans frigörelse.

Socialistiska Partiet

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!