Svenskar positiva till kortare arbetstid

Två av tre svenskar är positiva till arbetstidsförkortning. Det framkommer i en opinionsundersökning från Vänsterpartiet/Novus. Framför allt är stödet för kortare arbetstid stort hos kvinnor och arbetare.

Bland de som svarat på undersökningen skulle de flesta använda den extra tiden till att umgås med familj och vänner, ta hand om sin hälsa eller ägna sig åt en hobby.

– Den här undersökningen visar så tydligt är att det människor drömmer om är att tillbringa mer tid med personer de tycker om, träna någon gång i veckan, eller kanske prova på ett nytt intresse, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Att stödet för kortare arbetstid är extra stort hos kvinnor och de som jobbar inom arbetaryrken tycker inte Jonas Sjöstedt är så konstigt.

– Det är grupper som ofta har det extra tufft på arbetsmarknaden till följd av ett pressat arbetsliv. Kortare arbetstid är ett sätt att ge människor bättre livskvalitet och bättre hälsa, säger  Jonas Sjöstedt.

I undersökningen framkommer att knappt 8 av 10 instämmer i att kortare arbetstid skulle förbättra människors hälsa och välmående, samt minska sjukskrivning till följd av utbrändhet.

– De höga sjuktalen inte minst för psykisk ohälsa visar på att vi står inför ett val. Antingen så fortsätter vi som förut, eller så väljer vi en arbetsmarknad där vi delar på vinsterna och kortar arbetstiden, menar Jonas Sjöstedt.

Resultatet ska dock sannolikt tas med en nypa salt då undersökningen i grunden bygger på en webbpanel och svarsfrekvensen är 60%. Det senare är dock helt godkänt för att det ska gå att generalisera utifrån resultatet, men webbpaneler brukar medföra ett skevt urval av svarande, det blir för få från arbetarklassen, för få invandrare och för få gamla.

Novus menar dock att det inte gäller deras webbpanel då den inte är öppen för egenanmälan utan utvald utifrån representativitet då de valt ut den så att den är är riksrepresentativ avseende ålder, kön och region i åldersspannet 18-79 år. Därefter sker ett representativt urval ur panelen inför varje undersökning och folk tillfrågas via mejlen. Dessutom sker en viktning av resultaten.

Det är uppenbart att det även i Novus panel med stor sannolikhet blir för få personer från arbetarklassen och för få invandrare. Dessutom är storstäderna och Bergslagen (mellansverige) överrepresenterade bland de som svarat. En del tyder nog på att svenskarna kan vara mer positiva till kortare arbetstid än vad undersökningen från Novus visar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!