Märklig och felaktig rapportering om överviktiga barn i GP

Sörmlands landsting har gjort en undersökning om överviktiga barn. Rapporten baseras på uppgifter kring 90 000 barns vikter i 19 av landets 21 landsting och regioner. Resultatet är att andelen överviktiga barn är störst i Sörmland, Härjedalen och Västernorrland där i snitt 16 procent av fyraåringarna är överviktiga. Lägst andel har Region Skåne och Gotland, där andelen ligger på tio procent.

Att påstå att Västra Götaland har den högsta andelen feta barn som Göteborgs-Posten och journalisten Pia Svensson gör är direkt felaktigt (eller är det bara rubriksättaren som är ute och cyklar). Att påstå att Västra Götaland har större andel feta barn än Skåne och Stockholm som GP också gör är även det felaktigt om hänsyn tas till felmarginalen.

Göteborgs-Postens rapportering om undersökningen är direkt undermålig, till viss del helt felaktig och faktiskt ganska märklig.

Siffrorna för stadsdelsnämndsområdena i Göteborg är också oanvändbara om meningen är att visa på skillnader på grund av ekonomi och klass. De flesta stadsdelnämndsområdena i Göteborg med undantag av de tre centrala består av två väl avskilda delar, en rikare del med överklass och medelklass och en fattigare del med arbetarklass. De centrala stadsdelsnämndsområdena har bara små områden med arbetarklassbefolkning men desto större områden med medelklass och i Centrum och Örgrytes fall också en hel del överklass.

På grund av detta går det egentligen att säga att det är fattigdomen som gör att Östra Göteborg har större andel feta barn än Örgryte-Härlanda. Kanske är det i Utby och Gamlestaden de feta barnen finns och inte i Bergsjön och Kortedala? Kanske är det i Linnarhult och Olofstorp det finns feta barn och inte i Hammarkullen och Hjällbo? Troligen är det så att de överviktiga barnen finns i de fattiga områdena, men jag hittar inga uppgifter om hur det faktiskt är. Sannolikt så finns det mer noggranna siffror (men jag hittar inte dem och inte heller den aktuella rapporten), men de uppgifter som finns i GP eller SVT möjliggör inte de slutsatser som tidningen och TV-företaget drar.

PS 8:55. GP har nu ändrat rubriken och ingressen.

Advertisements