Rösta på Vänsterpartiet, inte på Feministiskt Initiativ

Janan Zapata har skrivit en väldigt bra ledare i ETC Göteborg om varför en person ska rösta på Vänsterpartiet (V) istället för Feministiskt Initiativ (F!) i riksdagsvalet. Anledningen är förstås att en röst på F! är en bortkastad röst vilket innebär att en röst på F! gör Sverigedemokraterna starkare:

Politik handlar om att formulera idéer om hur vårt samhälle ska formas. Fi bidrar i hög grad till det. Men politik handlar också om hur de idéerna ska kunna bli verklighet. Stödet för Fi inför riksdagsvalet ligger nu på runt två procent. De kommer alltså inte komma in i riksdagen.

[…]

Genom att rösta på Fi försvinner mandat för de riksdagspartier som utgör en faktisk motkraft till SD. Det står redan klart att SD kommer få ökat inflytande i den nya riksdagen.

[…]

Genom att rösta på Fi gör du det svårare att få ihop en riksdagsmajoritet mot SD i flera viktiga frågor. En röst på Fi minskar dessutom också möjligheten att genomföra Fi:s program.

[…]

Jag tycker faktiskt att Fi borde be sina anhängare rösta på V. Det är inte ett ställningstagande för V. Det är ett ställningstagande för dem som tror på Fi. Fi har ett ansvar att se till att deras politik blir realitet.

[…]

I det här ödesdigra riksdagsvalet borde Fi erkänna för sig själva och sina anhängare att de inte kommer in denna gång. Istället borde de ange vilket av riksdagspartierna som näst bäst kan arbeta för Fi:s program och vara motvikt mot SD:s negativa inflytande på de mänskliga rättigheter som är grunden för Fi.

Zapata har helt rätt. Det är viktigare att vi får ett starkare vänsterparti i riksdagen än att uttrycka ett stöd för Feministiskt Initiativ. Att rösta på F! innebär att SD blir. Därför borde alla som stöder F! rösta på V denna gång. I riksdagsvalet och i de kommuner, regioner och landsting där F! inte kan komma in. I exempelvis Göteborg kommer F! att komma in i fullmäktige så där finns ingen anledning för deras supportrar att inte rösta på dem. Men i riksdagsvalet och regionvalet bör de rösta på Vänsterpartiet.

Den vänstermänniska som röstar blankt och låter bli att rösta på V för att de inte har rätt in nån viss fråga, flyktingpolitiken, kring alliansfrihet, Syrien, försvrasfrågan, Ryssland eller nåt annat stärker också SD. Det är helt oansvarigt av en radikal människa att inte gör allt för att begränsa SD:s inflytande i riksdagen. En av dem som deklarerat att han röstat blankt är Hans Norebrink som ibland skriver på artiklar på min blogg. Han har dock meddelat mig via mejl att han nu ändrat sig och kommer att lägga sin röst på Vänsterpartiet på valdagen.

Det enda rimliga i dagens politiska klimat är att en radikal människa röstar på Vänsterpartiet i riksdagsvalet.

Advertisements
 1. ”Politik handlar om att formulera idéer om hur vårt samhälle ska formas. Fi bidrar i hög grad till det.”

  Fi representerar ett i raden av ”enda-sanningen-partier” som under vår politiska historia försökt bygga progressiva alternativ. Partiets samhällsanalys är alldeles för grund då partiet – lite tillspetsat – försöker föra tillbaka all samhällsproblematik till patriarkat och könsmaktsordning. Detta blir lika inskränkt som den tynande gammalvänsterns iver att förklara dagens samhälle enbart med klassisk marxism. Inte så att patriarkat, könsmaktsordning eller underordning enligt klassisk marxistisk teori är betydelselösa men samhället är långt ifrån så enkelt att det låter sig beskrivas av ”den-enda-sanningen”. Detta är skäl nog att inte rösta på Fi. Fi är skadligt!

  ”Det är helt oansvarigt av en radikal människa att inte gör allt för att begränsa SD:s inflytande i riksdagen.”

  Mitt skäl att inte rösta blankt är att vänsterpartiet skulle kunna utgöra en bas för ett framtida substantiellt alternativ då partiet högst sannolikt efter valet kommer att lösgöras från det destruktiva organiserade samarbetet med socialdemokraterna. Det innebär inte att jag röstar med någon entusiasm eller glädje då partiet fortfarande har mycket att bevisa efter de senaste fyra årens disparata maktspel. Det bekymrar också att partiet fortfarande har en förkärlek för stora makroskopiska lösningar med vilka ofelbart följer gigantiska byråkratiska överbyggnader. Överbyggnader som devalverar demokratin.

  Däremot är det inte rent taktiskt – om man slänger bort alla ideologiska överväganden – självklart att en röst på vänsterpartiet är en metod att utestänga SD från inflytande. Följden av ett stärkt vänsterparti i dagens politiska situation är att partiet kommer att tvingas ut i kylan. Socialdemokraterna, som har maktinnehav som främsta ideologiska hörnsten, kommer att söka sig än längre ut åt höger för att försöka ”rädda-det-som-räddas-kan”. Hela regeringsfrågan handlar i grunden om hur budgeten skall kunna dras igenom riksdagen. Här kan det paradoxalt nog vara så att ett allt för starkt SD minskar partiets möjligheter till inflytande.

  Det scenario som maktmässigt skulle kunna vara fördelaktigt för SD är att man blir mindre än moderaterna och att moderaterna bildar en minoritetsregering (i ett scenario att liberaler och centerparti står fast i att inte bilda alliansregering om de rödgröna är större). I detta läge blir SD vågmästare på riktigt. Blir SD större än moderater och det högerpopulistiska budgetalternativet går till slutvotering i riksdagen kommer det vara enklare att blockera då det knappast finns på kartan att något annat parti skulle rösta på en SD budget. Med detta absolut och självklart inte sagt att rösten bör läggas på SD, exemplet syftar till att visa på komplexiteten i taktiska överväganden. Jag slänger de taktiska övervägandena och röstar enbart utifrån mina grundvärderingar även om det alternativ som finns att tillgå är högst bristfälligt.

 2. Viktigt meddelande till rödgröna väljare. Miljöpartiet överskattas i opionionsundersökningarna i år igen mycket troligen. De ligger med stor risk under spärrgränsen. Om inte partiet får stödröster blir det ingen rödgrön regering troligen

  Jämför själv väljarbarometerna ifrån senaste valen och hur många röster Miljöpartiet fick jämfört med riksdagsvalen.