Rösta på Vänsterpartiet, inte på Feministiskt Initiativ

Janan Zapata har skrivit en väldigt bra ledare i ETC Göteborg om varför en person ska rösta på Vänsterpartiet (V) istället för Feministiskt Initiativ (F!) i riksdagsvalet. Anledningen är förstås att en röst på F! är en bortkastad röst vilket innebär att en röst på F! gör Sverigedemokraterna starkare:

Politik handlar om att formulera idéer om hur vårt samhälle ska formas. Fi bidrar i hög grad till det. Men politik handlar också om hur de idéerna ska kunna bli verklighet. Stödet för Fi inför riksdagsvalet ligger nu på runt två procent. De kommer alltså inte komma in i riksdagen.

[…]

Genom att rösta på Fi försvinner mandat för de riksdagspartier som utgör en faktisk motkraft till SD. Det står redan klart att SD kommer få ökat inflytande i den nya riksdagen.

[…]

Genom att rösta på Fi gör du det svårare att få ihop en riksdagsmajoritet mot SD i flera viktiga frågor. En röst på Fi minskar dessutom också möjligheten att genomföra Fi:s program.

[…]

Jag tycker faktiskt att Fi borde be sina anhängare rösta på V. Det är inte ett ställningstagande för V. Det är ett ställningstagande för dem som tror på Fi. Fi har ett ansvar att se till att deras politik blir realitet.

[…]

I det här ödesdigra riksdagsvalet borde Fi erkänna för sig själva och sina anhängare att de inte kommer in denna gång. Istället borde de ange vilket av riksdagspartierna som näst bäst kan arbeta för Fi:s program och vara motvikt mot SD:s negativa inflytande på de mänskliga rättigheter som är grunden för Fi.

Zapata har helt rätt. Det är viktigare att vi får ett starkare vänsterparti i riksdagen än att uttrycka ett stöd för Feministiskt Initiativ. Att rösta på F! innebär att SD blir. Därför borde alla som stöder F! rösta på V denna gång. I riksdagsvalet och i de kommuner, regioner och landsting där F! inte kan komma in. I exempelvis Göteborg kommer F! att komma in i fullmäktige så där finns ingen anledning för deras supportrar att inte rösta på dem. Men i riksdagsvalet och regionvalet bör de rösta på Vänsterpartiet.

Den vänstermänniska som röstar blankt och låter bli att rösta på V för att de inte har rätt in nån viss fråga, flyktingpolitiken, kring alliansfrihet, Syrien, försvrasfrågan, Ryssland eller nåt annat stärker också SD. Det är helt oansvarigt av en radikal människa att inte gör allt för att begränsa SD:s inflytande i riksdagen. En av dem som deklarerat att han röstat blankt är Hans Norebrink som ibland skriver på artiklar på min blogg. Han har dock meddelat mig via mejl att han nu ändrat sig och kommer att lägga sin röst på Vänsterpartiet på valdagen.

Det enda rimliga i dagens politiska klimat är att en radikal människa röstar på Vänsterpartiet i riksdagsvalet.

Advertisements