Konstnärer som inte begripit problemet med länkavgift

Åsa Berndtsson är enkonstnär verksam i Kungsbacka samt ordförande i Bildupphovsrätt i Sverige och Mats Lindberg som är VD i  Bildupphovsrätt i Sverige har skrivit ett försvar för länkavgift. De har inte begripit konsekvenserna av förslaget. De verkar inte begripa hur internet fungerar och hur vi mindre aktörer på nyhetsmarknaden gynnas av Google idag.

Googles sökmotor tjänar inga stora pengar på att visa upp olika konstnärers verk. Inga pengar alls i själva verket. Google förmedlar länkar till olika konstnärers verk och tar betalt för tt visa annonser på de sökresultatsidorna som finns. Det är via Google som de flesta människor idag hittar de nyheter de är intresserade av. Om Google ska betala för länkar innebär det att de i framtiden sannolikt bara kommer att visa länkar som de får betalt för eller slipper betala för genom avtal. Resultatet blir att länkar till mindre skribenter, som exempelvis mina bloggar, inte längre kommer att synas i Googles sökresultat. Eftersom de inte kan skriva avtal med alla miljoner mindre skribenter och inte vill riskera stämningar är det deras enda möjlighet. Följden blir att de inkomster jag och andra små bloggare har från vårt skrivande försvinner. Samtidigt som bildkonstnärer och andra konstnärer inte kommer att tjäna ett dyft mer. Länkarna till dem försvinner ju sannolikt också. Exakt detta blev fallet i Spanien när länkavgift infördes där.

De enda som kommer att tjäna mer pengar är de stor medieföretagen och Google. Men internet blir sämre, enformigare, tråkigare och meningslösare. Friheten på internet försvinner. Det jag beskrivit är dock inte det enda sättet jag som liten aktör på internet drabbas.

Det är också orimligt att Facebook, Google, Twitter och Linkedin ska ta ansvar för de länkar till mina bloggar som jag publicerar på deras sajter. Det är mitt ansvar att mina inlägg följer alla lagar. Om de skulle ta ansvar för det så kommer de sannolikt inte att tillåta sådana länkpubliceringar utan att få betalt för publiceringen av länken. Näst efter Google-sökningar är sådana länkar det viktigaste sättet för mig att få läsare och därmed inkomster. Jag har knappast råd att betala för länkningar på sociala medier. Det har däremot stora medieföretag och högerextremister. En sådan ordning skulle leda till sämre inkomster för mig liksom för Berndtsson och andra konstnärer. Samtidigt som storföretag och högerextremister skulle gynnas. Är det verkligen vad Berndtsson och Lindberg vill?

Eftersom jag tjänar pengar på min blogg kan den betraktas som en kommersiell verksamhet. Länkarna som jag lägger in i mina artiklar blir därmed avgiftspliktiga. Jag kan alltså tvingas betala stora pengar till stora medieföretag och andra företag. Jag har ingen möjlighet att som Google skriva avtal med stora medieföretag vilket gör att jag inte längre kan länka eller citera nyhetsartiklar från andra medier. När jag återpublicerar pressmeddelanden kan jag inte länka till andra som också gör det osv. Min verksamhet blir svårare att bedriva medan storföretagen i mediebranschen får det lättare och kan stämma mig så fort jag länkar till dem eller citerar. Min enda möjlighet är då att inte skriva ut när jag citerar och inte länka. Resultatet av det är att upphovsrätten försvagas samtidigt som jag troligen får färre läsare och mindre inkomster. Precis detta hände också i Spanien.

Att små företag inte skulle drabbas av länkavgifter etc är dessutom bara trams. Små företag omfattas av samma lagar som alla andra företag. Skillnaden är att vi inte har de ekonomiska resurserna att skriva avtal med kreti- och pleti. Åsa Berndtsson och andra konstnärer kommer inte att tjäna mer på grund av länkavgiften. Men den kommer att innebär att många andra småföretagare tjänar mindre. Berndtsson, Lindberg och deras vänner begriper uppenbarligen inte frågan de skrivit en debattartikel om.

PS. Jag ser inga problem med förslag om att Facebook, Instagram, Youtube etc ska ha ansvaret för det material som publiceras där och igenkänningsfilter när det gäller bilder. Men länkavgiften och publiceringsansvaret är stora problem.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!