Vänstern och valet i Göteborg

Vänsterpartiet i Göteborg har ökat kraftigt men inte så kraftigt som opinionsundersökningarna gett vid handen. De fick enligt valnattens preliminär rösträkning 12,5 % av rösterna i kommunvalet vilket innebär att Vänsterpartiet blir fjärde största parti i stadsfullmäktige med 11 mandat, en ökning med 3.

De tre partier som är större är Moderaterna med 12 mandat, det nya partiet Demokraterna med 14 mandat och Socialdemokraterna 17 mandat. Socialdemokraterna backade med 3 mandat och Miljöpartiet också med 3 till 6 mandat medan Feministiskt Initiativ fick 2 mandat, en minskning med 1 mandat.

Kommunistiska partiet fick färre röster än i förra valet trots att de två andra mindre vänsterpartierna, Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet inte ställde upp i årets val.

Totalt fick det så kallat rödgröna blocket därmed 36 mandat i Göteborgs stadsfullmäktige. Det borgerliga blocket fick bara 24 mandat och är alltså mycket mindre än det rödgröna blocket. Västlänksmotståndarna fick sammanlagt 21 mandat. Sverigedemokraterna ökade ytterst lite (+1,3%) i Göteborg ock fick ett mandat till medan Vägvalet ramlade ur fullmäktige då de fick 3,0 procentenheter färre röster än i förra valet. Demokraterna blev som sagt vara största parti. Stödet för Sverigedemokraterna är mycket svagt i Göteborg jämfört med andra delar av Sverige.

Vänsterpartiets starkaste områden är Hängmattan i Majorna plus runt Mariaplan i Kungsladugård/Majorna. I övrigt fick de också en stor andel i de flesta miljonprogramsområden, oavsett om de ligger inne i Göteborg eller ute i förorterna. Feministiskt Initiativ har sina starkaste fästen i Kungsladugård kring Mariaplan och i övre (gamla) Masthugget följt av Hängmattan i Majorna, Sandarna, Högsbo och delar av Lundby på Hisingen (Kvillestaden, Brämaregården, Kvillebäcken, Flunsås). Miljöpartiets starka områden fördelar sig ungefär som Feministiskt Initiativs. Emellertid är Miljöpartiet starkare i mer välmående innerstadsdelar som kring Linnégatan och svagare i miljonprogramsområden och områden med barnrikehus (ex. Sandarna).

Hur Göteborg kommer att styras är svårt att säga, men troligtvis blir det väl borgerligt styre med stöd av Demokraterna.

Advertisements