Vänsterpartiets Majorna

Vänsterpartiet är största parti i hela området från västra Haga till Sandarna i västra Majorna med undantag av i de gamla stenhusdistrikten i Kommendantsängen och Olivedal. Allra störst andel av rösterna fick de i mitten av detta område, i det vi numera brukar kalla Hängmattan och i delar av Kungsladugård.

Vänsterpartiets tio starkaste valdistrikt i kommunvalet Göteborg, preliminära siffror

Majorna-Linné, Djurgårdsgatan, 36,1%
Majorna-Linné, Klareborgsgatan, 36,0%
Majorna-Linné, Karl Johans Torg, 35,0%
Majorna-Linné, Marieberg, 34,5%
Majorna-Linné, Silverkällan, 34,3%
Majorna-Linné, Söderlingska ängen, 33,5%
Majorna-Linné, Kungsladugård västra, 33,1%
Majorna-Linné, Gröna vallen, 32,6%
Majorna-Linné, Kungsladugård västra, 31,5%
Majorna-Linné, Mariaplan, 30,8%

Källa: Valmyndigheten

Hipsterstan är med andra ord Vänsterpartiet starkaste område. Kring Stigbergstorget och Karl Johans Torg samt kring Mariaplan och Älvsborgsplan. Medelklassområden med välutbildade människor men med relativt låga inkomster. Den kulturella medelklassens områden. I den ekonomiska och tekniska medelklassens områden såsom södra Göteborg (Johanneberg, Krokslätt, Guldheden och Landala), delar av Torslanda eller Norra Älvstranden (Lindholmen, Eriksberg, Sannegårdshamnen, Lundbyvass etc) finns inte alls lika stort stöd för Vänsterpartiet.

Insprängt i Majorna finns också en hel del områden med miljonprogramshus där stödet för Vänsterpartiet är svagare. Partiet har uppenbarligen fått en hel del nya väljare i Majorna som tidigare röstat på Miljöpartiet.

Advertisements