Gårdsten är inte unikt

Stadsdelen Gårdsten har uppmärksammats i GP för sitt framgångsrika arbete för minskat inflytande för de kriminella gängen, ökad trygghet och ökad delaktighet. Men ingen annan media än tidningarna i Göteborg har uppmärksammat det hela. Det är normalt men naturligtvis inte rimligt. Göteborg räknas liksom inte i rikstäckande medier. Detta har fått Laila Vianden att skriva en bra ledare i ETC om det hela:

I Gårdstensbostäders styrelse har hyresgästerna varit i majoritet sedan starten, människor som själva bor i området, är väl förtrogna med det och som förstår vad som behövs för att utveckla det. Och utvecklat har man också gjort, alltid långsiktigt, med hela Gårdstens bästa i fokus. Som exempel har man inte genomfört snabba styckrenoveringar för att driva upp fastighetsvärdet, utan alltid haft en helhetssyn och samtidigt försökt behålla de låga hyrorna genom ”varsamma” upprustningar som innebär att rent och helt material tas tillvara. Ett annat exempel är att man samarbetar med organisationer som erbjuder läxhjälp till områdets skolbarn, och verkar socialt genom trygghetsgrupper, sociala upphandlingar, samarbeten med företag, utbildningar som lett till arbeten och så vidare. Man har till och med finansierat starten av en snabbuss på sträckan Göteborg-Gårdsten.

[…]

Ett samhällsbyggande som startade med tuffast möjliga förutsättningar, men som med direkt inflytande från de boende lyckats vända utvecklingen. Modellen har skapat engagemang och ansvarstagande för en långsiktig utveckling som värnar om de boende snarare än om spekulationsvärdet, om området som helhet snarare än om enskilda fastigheter som ska säljas vidare. En modell som inneburit ett socialt ansvarstagande från och för invånarna. Lägg det på minnet nästa gång alarmist berättar om hur ”samhället står maktlöst” och behöver ta till hårdare tag. Det finns även långsiktiga sätt att arbeta på, här finns oerhörda samhällsvinster att göra, för alla. Och det är vi helt vanliga människor som förmår detta och skapar någonting bra tillsammans.

Ett problem i sammanhanget är dock att Gårdsten inte är unikt. Exakt samma utveckling finns i de flesta av Göteborgs förorter, faktiskt i hela Göteborg. Minskad brottslighet, färre kriminella, svagare rekrytering till gängen, färre skjutningar och sannolikt snart också ökad upplevd trygghet (den påverkas dock kraftigt av vad och hur media skriver). Så även om Gårdstensmodellen är alldeles fantastiskt bra så förekommer liknande arbete på andra ställen och utvecklingen är likartad i hela Göteborg.

Laila Vianden har naturligtvis också helt rätt i att det är mycket märkligt att den goda utvecklingen i Göteborg och Gårdsten inte uppmärksammas. Göteborg har länge visat hur de kriminella gängens inflytande kan minskas och hur brottsligheten kan minskas. Nämligen genom att använda mjuka metoder, dialog, samtal, samarbete, inkludering osv. Hårda tag lyser med sin frånvaro och det är sannolikt därför som riksmedia inte är intresserade och all media visade dåligt intresse i valrörelsen.

Dessutom har utvecklingen i Göteborg gynnats av att staden har blivit Sveriges ekonomiska motor med en kraftig ökning av antalet arbetstillfällen, 70 000 nya jobb mellan 2010 och 2017 enligt Business Region Göteborg. Arbetslösheten har följaktligen också minskat och det är idag mycket lättare att få jobb än tidigare. Något som gjort det svårare för kriminella gäng att rekrytera.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!