Återigen bevisat – övervakningskameror är meningslöst

Vart tionde år byggs Brunnsparken om. Platsen anses för stökig och det finns för mycket människor som samhället inte vill visa upp på den lilla platsen. Med jämna mellanrum orsakar detta ramaskri och upprördhet i pressen. Politikerna hakar på och vill visa sig handlingskraftiga med resultat av Brunnsparken byggs om. Denna gång har det också satts upp övervakningskameror. Mest på grund av ett dödsfall efter ett slagsmål mellan missbrukare som hängde på platsen.

Kamerorna har som förväntat inte haft någon som helst effekt på de oönskades närvaro i Brunnsparken. Men kanske har de tillsammans med ökad polisnärvaro minskat haschhandeln något. I Brunnsparken. Kanske. Polisen uppger dock att inget egentligen förändrats i Nordstan eller Brunnsparken. Det är precis som förut. Men det har varit stökigare vid Kungstorget säger handlare i GP. Haschhandeln verkar alltså delvis flyttat tillbaks till där den fanns förut. Under andra halvan av 1970-talet, på 1980-talet och delar av 1990-talet. Vid Basarbron mellan Kungstorget och Kungsparken.

Nu ska det prövas med servering på platsen. Det har prövats flera gånger förut. Utan att något förändrats. Varje gång har serveringarna stängt då de haft ett oönskat klientel. För att få bort de oönskade har då de kaféer som startades för att får bort missbrukarna stängts av samma anledning. Det hela blir liksom löjligt. En massa pengar slängs ut gång per decennium till ingen som helst nytta.

Denna gång är det i och för sig att servering ska vara inriktad på att servera unga. Från en buss. På natten. Naturligtvis kommer det inte att förändra nåt. Istället kommer det att bli ett bra ställe för haschförsäljarna att hänga på. Det blir tryggare för dem, för de är ju också rädda på natten, precis som så många andra. Men i grunden kommer det inte att förändra Brunnsparken eller Nordstan.

Bussen med serveringen ska inte heller vara heltid i Brunnsparken utan vara på lite olika platser i stan. Den ska drivas av Skyddsvärnet, en organisation som bl.a ordnar boende åt kriminella som släppts ut fängelse. Samtidigt ska Fryshuset också ha ett team som bedriver uppsökande verksamhet. Det är naturligtvis inget fel på de åtgärderna och de är sannolikt bra så de kanske har en del bra effekter. Men det handlar om korta projekt. Så i slutändan är de meningslösa.

 

Advertisements