En dag på bokmässan

I år var jag tillbaks på Bokmässan i Göteborg efter att ha vägrat besöka den förra året på grund av deras tillåtande attityd gentemot nazister. I år var nazisterna inte välkomna. Så det var möjligt att gå till Bokmässan igen. Tillbaks var också ETC och andra utställare som förra året valde att bojkotta Bokmässan.

Mitt intryck av årets Bokmässa är att den utslätning och strömlinjeformning som varit synlig under många år ytterligare förstärkts. Allt blir lika, allt smetas, det udda, ovanliga och märkliga försvinner. De små har inte längre råd. De udda har naturligtvis inte heller råd. De kommersiella breder ut sig. Bokhandelskedjor, pennbutiker, tillbehörsaffärer och andra som bara är intresserade av att sälja breder ut sig. De som vill presentera nåt nytt, nåt intressant, nåt udda eller nåt märkligt försvinner. Det kulturella tar allt mindre plats och det kommersiella blir allt mer dominerande. Frågan är om Bokmässan om några år är nåt som överhuvudtaget är värt att besöka. Kanske har den genom sin egen väg mot total kommersialisering spelat ut sin roll.

Men några hyggligt intressant montrar fanns förstås ändå. Föreningen Arbetarskrivare och Tidskriften Klass. OpulensExpo. ETC och Leopard. Ordfront. Atlas. SF-bokhandeln. I ETC:s monter var det dock inte välkomnande, jag vet inte vad felet är men det har varit likadant i många år. Det känns inte riktigt trevligt i montern. De andra var okej, naturligtvis var det lite trevligare för mig hos SF-bokhandeln, Expo, Opulens och Föreningen Arbetarskrivare då jag känner personer som arbetar med och driver dessa företag, föreningar och projekt såsom exempelvis Daniel Poohl (Expo), Stefan Bergmark (Opulens) och Henrik Johansson (Föreningen Arbetarskrivare). Alltid lika trevligt och roligt att prata med dem samt andra personer i dessa montrar. Vad som också var väldigt trevligt och intressant var de samtal som fördes i den del av ETC:s monter som var avsatt till detta. Där var det ett intressant program och intressanta författare.

På pappret såg det också intressant ut på Respektscenen, men alla samtal jag försökte lyssna på där var faktiskt skittråkiga. Expo:s Haris Grabovic skötte sig väl, men det blev ändå lite segt och tråkigt på grund av utfrågaren. Samtalet rörde sig om antisemitism och rasism. Det var många samtal om dessa ämnen på olika scener och i olika montrar.

Bland annat på Globaltorget där Lars Dencik bredde ut sig om antisemitism. Tyvärr snackade Dencik även en del skit. Han påstod att den antisemitism som ökar är antisemitism i vänstergrupper och bland unga muslimer. Resonemanget är att denna antisemitism är knuten till Israel-kritik. Det finns inga som helst belägg för detta. Antisemitismen i vänstern är så liten att den i praktiken inte ens existerar. För 15-20 år sen var den vanligare, men ändå en mycket marginell företeelse. Jag upplevde att Lars Dencik inte visste vad han pratade om. I muslimska grupper har jag ingen aning om hur det är, men det finns inga belägg för att den ökar där heller.

Ett annat märkligt samtal jag hörde var när Henrik Arnstad och nån för mig okänd person pratade om Arnstads senaste bok om demokrati. I samtalet gav Arnstad vänstern skulden för nazisternas förintelse av judar och romer. Sen räknade han upp alla grupper som nazisterna massmördat men nämnde inte kommunister och socialister som trots allt var den största gruppen bland de som mördades av nazisterna. Visserligen inte i förintelseläger som fallet var med alla miljoner judar de dödade utan främst på andra sätt inklusive koncentrationsläger. Detta passade inte in i den tes om marxism-leninismens omfattande skuld för misstroendet mot demokratin. Så istället var det enligt Arnstad marxism-leninismens fel att så många mördades av nazisterna. Det är möjligt att jag missuppfattade och möjligt att den korta tiden fick Arnstad att för märkliga resonemang utan att tänka igenom vad han faktiskt sa. Märkligt var det i alla fall och jag får väl läsa hans bok för att se om jag missuppfattade eller om han faktiskt menar så som jag uppfattade det.

Kvällen avslutades med ett mingel i Ordfronts monter. Jag pratade en massa med Kent Werne som skrivit en bok om konspirationsteorier som jag ska läsa. Att prata med Kent är alltid trevligt. Dessutom lärde jag känna Rebecka Bohlin, nyhetschef på Dagens ETC, lite grann. Det var också trevligt.

Träffade som vanligt också en massa bekanta och vänner. Daniel Vinge som är en av de personer jag driver sajten Det gamla Göteborg tillsammans med, vänsterpartisterna Ingrid Atlestam och Gus Kaage, författaren Gunnar D. Hansson samt nuvarande och tidigare kamrater från Socialistiska Partiet och en del andra.

Som vanligt kunde jag också konstatera att tidskrifter som ingen läser eller mycket få läser utan problem kan få gratis entré som press medan jag som bloggare inte kan få det. Jag får väl döpa om bloggen till Folkets Dagblad eller nåt sånt så får jag väl antagligen möjlighet att få pressackreditering.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!