Ofullständigt i GP om hav, klimat och erosion i Alaska

Precis som i Sverige (med undantag av i Skåne) finns det idag ingen havsnivåhöjning i Alaska. Även där täcktes land av inlandis och fortfarande finns det landhöjning i Alaska precis som här. Det är alltså inte havsnivåhöjning som gör att havet äter upp vissa kustområden i Alaska utan helt andra faktorer. Havsnivån i Alaska är alltså högre som klimatforskaren Michael Tjernström säger i GP utan den sjunker stadigt. I Alaska stiger inte havsnivån.

Att havet äter på kuster är helt normalt i vissa områden i världen och beror på vindar, havsströmmar med mera. Så är det exempelvis på stora delar västra Jylland och det har inte något med klimatförändringar att göra. Erosionen har pågått i århundraden och faktum är att Nordjylland stadigt flyttar sig åt öster. Sannolikt är det ju så att den lilla turistorten Lønstrup och flera byar mellan Lønstrup och Løkken någon gång kommer att få överges och lämnas till havet.

I Alaska har minskad isläggning på havet medfört att fler vågor når kusten vilket inneburit större erosion. Stormar får därmed större effekter och havet äter sig in. Vi ser alltså samma situation på Nordjyllands västkust som i Alaska. Men enligt artikeln i GP har det även i Alaska pågått mycket länge. Ön där byn Shishmaref som GP skriver om har tydligen legat betydligt längre ut i havet tidigare:

– Det är skrämmande att veta att vattnet kommer allt närmare. Ön är betydligt mindre nu. Min farfar brukade berätta för mig att ön var långt ut där, säger 36-årige David Jungers och pekar ut mot havet.

Det är, om farfarns utsaga stämmer, i så fall uppenbart att erosionen på öns kust pågått i 100 år. Ön verkar också ha flyttat sig ganska avsevärt under de senaste 100 åren. Erosionen har i så fall inte enbart med minskat istäcke och varmare klimat att göra. Utan det är ett naturfenomen som vi människor inte kan göra nåt åt. Precis som på Nordjylland. Jag tycker GPs. journalister inte är riktigt seriösa när det rapporterar om frågan. För om det är som på Nordjylland har befolkningen i Shishmaref faktiskt inget val. De måste flytta. Men klimatförändringarna (som naturligtvis finns) är inte huvudorsaken utan bara något som förvärrar läget och snabbar upp processen.

Att det blivit mindre is beror på att jorden blivit varmare och framförallt på att vattnet i Alaskabukten blivit varmare. Samtidigt så har Alaska en landhöjning som klart överstiger den generella havsnivåhöjningen. Detta motverkar effekterna av minskad isläggning och minskat istäcke.

Självklart måste utsläppen av växthusgaser minska, men att hitta på saker som att havet stiger i Alaska är inte seriöst och gör det bara lätt för klimatskeptiker och klimatförnekare att avfärda klimatforskarnas slutsatser. Det är kontraproduktivt att sprida lögner.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Ofullständigt i GP om hav, klimat och erosion i Alaska”

  1. Instämmer helt med dina synpunkter. En halv sida med isbjörnsfoto utmanar dessutom löjet, när det i texten sedan står som sant är, att isbjörnarna mår bra.

Kommentarer är stängda.