Svårt att lösa brott i gängkriminella miljöer

Sen 2013 har antalet skjutningar och antalet mord med skjutvapen minskat i Göteborg. Sen 205 har också antalet gängrelaterade mord minskat. Men flertalet av de mord som ägt rum i gängmiljöer sen 2011 är olösta. 30 av 35 mord är fortfarande olösta. Flera av dem är sannolikt också olösbara då gärningsmännen varit inhyra mördare från andra länder.

De flesta skjutningarna och skjutvapenmorden hänger ihop med ett antal konflikter mellan kriminella gäng i Tynnered och Biskopsgården. Konflikten i Biskopsgården är den som pågått längst medan den i Tynnered varit den mest intensiva under de senaste åren. På Bokmässan resonerade polischefen Erik Nord med GP:s journalist Peter Linné om situationen. Nord uttryckte tveksamheter när det gäller sådant som strafflindring för vittnen och anonyma vittnen:

Erik Nord lyfter bland annat möjligheten att få ett reducerat straff i utbyte mot att vittna mot någon annan. Han nämner också den pågående diskussionen om att låta människor lämna vittnesmål anonymt.

– Det är en komplicerad situation. Jag tycker att man ska fråga sig: skulle jag vilja bli fälld för ett brott om det var ett anonymt vittne som vittnade emot mig?

Nord menar dock ändå att lagstiftarna bör titta på de aktuella frågeställningarna.

Det finns dock idag inga som helst bevis för att de aktuella två sakerna leder till minskad brottslighet eller bättre uppklarning. Däremot ökar risken för falska vittnesmål och korruption. Rättssäkerheten blir också lidande. Som jag ser det finns det därför ingen som helst anledning att införa den typen av lagstiftning i Sverige. Det skulle inte förändra något väsentligt i ett land som i flera hundra år varit ett av de land som haft lägst brottslighet.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!