Jenny Sonessons bristande kunskaper om Nordstan och brott

Jenny Sonesson, ledarskribent i GP, är mycket skeptisk till att den så kallade trygghetsbussen med kaffe och bullar kan innebära något bra för Nordstan och dess omgivning. Jag håller med henne på den punkten. Bussen och satsningen ifråga kommer inte att förändra nåt när det gäller Nordstan eller dess omgivningar och där förekommande brottslighet och våld. Den gör sannolikt inte heller nån större skada.

Men det som Jenny Sonesson föreslår kommer inte att hjälpa heller. Nordstan är permanent övervakad med övervakningskameror och har så varit sen 1970-talet. Redan på den tiden fick en undvika kamerorna för att kunna göra affärer. Det hon föreslår finns alltså redan. I Brunnsparken finns ingen övervakning med kameror, men det har funnits en tid. Utvärderingen av det har visat att övervakningskamerorna inte haft någon som helt effekt. Det var meningslösa när det gällde att bekämpa våld och brott. Något som alla insatt redan vet.

Trots att det är en helt meningslös och värdelös åtgärd vill Sonesson ändå ha övervakningskameror överallt. Det är uppenbart att hon inte begriper vad hon pratar om.  Hon vet inte att hela Nordstan övervakas med kameror och hon begriper inte att övervakningskameror saknar påvisbar effekt på brottslighet, speciellt våldsbrottslighet. När det gäller narkotikaförsäljning så flyttar den sig bara till en plats där kamerorna inte kan se. Så var det redan på 1970-talet och så är det idag. När det gäller våldsbrottslighet förändras den inte alls av övervakningskameror.

I Nordstan finns det också en permanent närvaro av poliser och vakter. Så länge jag kan minnas har det varit så. Även på 1970-talet. Det har inte sen Nordstan skapades kunnat förändra nånting. Området har förblivit en plats där alla sorters människor finns och träffas. Även langare av olika slag. Mycket folk av alla sorter innebär att konflikter uppstår.

Samma gäller Brunnsparken. Det är navet för Göteborgs kollektivtrafik. Det innebär att de flesta personer i Göteborg någon gång måste passera Brunnsparken, byta vagn, gå av där eller befinna sig där. Så har det varit mycket länge, sen Nordstan byggdes. Innan dess var Drottningtorget det viktigaste kollektivtrafiknavet. Brunnsparkens roll kan inte förändras genom ombyggnader av parken eller övervakningskameror. Så länge det är navet i kollektivtrafiken kommer platsen aldrig att förändras oavsett vilka åtgärder som vidtas.

Uppenbarligen begriper inte Sonesson frågan hon skriver om. Hon vet inte att poliser och vakter alltid finns i Nordstan och alltid funnits där. Utan att det gjort nån som helst skillnad. Inte heller tycks Sonesson begripa vilken funktion Brunnsparken har. Inget av det Sonesson föreslår kan förändra Brunnsparken och inget av det kan heller förändra Nordstan.

Vill Sonesson få bort folklivet i Nordstan så ska hon föreslå att taken över gatorna rivs. Effekten av det kommer dock att bli att det mesta av det Sonesson tycker ska bort från Nordstan flyttar in på Centralen och att många av butikerna får klappa igen. Vill Sonesson få bort människorna från Brunnsparken måste hon föreslå ett kraftigt förändrat kollektivtrafiksystem. Det är dock knappast ett möjligt förslag på grund av de stora kostnaderna (fast Västlänken kommer delvis att förändra kollektivtrafiksystemet och göra Brunnsparken mindre viktig så kanske löser den biten sig själv).

Att punktbevaka varenda liten gatulangare som Sonesson vill är ett så dumt förslag så det är ofattbart. Det är helt enkelt inte möjligt och det kostar allt för mycket. Att döma bort droger genom att spärra in folk i fängelse är inte heller möjligt. Många i fängelse och långa straff har helt enkelt inte den effekten. Det har USA visat med all tydlighet.

Till slut är det helt oseriöst att baser sin uppfattning om Nordstan på vad en enda person säger. Därtill en reaktionär ordningsvakt med en politisk agenda. Karln är definitivt ingen trovärdig källa när det gäller läget i Nordstan. Lösa påståenden om att langare i Nordstan skulle ha utvisningsbeslut på sig är inte ett dugg trovärdiga. Hur vet han det? Utan att ha kollat vilka personerna är så är det ju rena påhittet. Har han kollat dem med polisen så hade de ju varit i förvar nån stans eller utvisade. Men han kanske inte kan det. Kanske är han väktare och inte ordningsvakt. Oavsett vilket så snackar Sonessons uppgiftslämnare, moderaten Mattias Tykesson, helt enkelt skit.

Läs mer:

 

 

 

 

 

Advertisements