17 nazister åtalade för våldsam upplopp och hets mot folkgrupp

Totalt 17 nazister har nu åtalats för brott i samband med att de försökte demonstrera i Göteborg den 30 september förra året. Åtta personer, Jimmy Andersson, William Bergström, Danny Jönsson, Björn Kajsajuntti, Fredrik Kosonen, Stefan Lund, Mathias Stöckert och Anders Sundström, misstänks för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp. Samtliga var vid tidpunkten för det misstänkta brottet medlemmar i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Åtta personer är enbart misstänkta för hets mot folkgrupp. Det rör sig om Fredrik Vejdeland, Per Öberg, Johan Decker, William Börjesson, Björn Jonasson, Kenneth Malmqvist, Markus Larsson och Pär Sjögren. Vejdeland och Öberg sitter i Nordiska Motståndsrörelsen ledning och de andra är medlemmar i NMR.

En sjuttonde person, Dan Dalén, är enbart misstänkt för våldsamt upplopp. Han är en känd nazist. Alla åtalade personer förnekar brott.

– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger kammaråklagare, förundersökningsledare Jonas Martinsson, i ett pressmeddelande.

Redan tidigare har också ett antal andra nazister åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten i samband med förra årets nazistfiasko i Göteborg. Däribland NMR-medlemmen Simon Engelin som dömdes mot sitt nekande till böter.

I media nämns också att ett antal personer på motdemonstrantsidan dömts för brott i samband med den misslyckade nazistdemonstrationen. Det är korrekt så till vida att de kastade sten och annat och stod på motdemonstrantsidan. De var dock inte motdemonstranter utan några av dem var högerextremister och andra var förortsungdomar utan enbart intresserade av att jävlas med polisen som sannolikt rekryterats för att ställa till bråk av en känd nazist, Bechir Rabani. Några av de som dömdes är nu åtalade för mordet på Magnus Natschki, en homosexuell man med vänsteråsikter.

Advertisements