Grovt penningtvättsbrott i Svensk Företagskredit

På måndag, 8 oktober, inleds huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt i ett ärende som rör bland annat grovt penningtvättsbrott. Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) har väckt åtal mot totalt tio personer varav två av dessa är företrädare för finansföretaget Svensk Företagskredit.

Svensk Företagskredit erbjuder finansiella tjänster och har tidigare varit registrerat som betaltjänstleverantör hos Finansinspektionen. Enligt åklagarna vid EBM har sammanlagt 47 miljoner kronor i kontanter hämtats ut från Svensk Företagskredit. 19,5 miljoner kronor av dessa har hämtats ut av för åtalet aktuella skenbolag och deras faktiska företrädare.

Brotten har enligt åklagarna skett under perioden februari till november 2016 och anmäldes av Ekobrottsmyndighetens Polisoperativa enhet som ett underrättelseärende.

Upprinnelsen till åtalet mot de 10 personerna var en spaning på ett valutaväxlingskontor på Kungsholmen i Stockholm där flera kända kriminella personer gick ut och in. Så småningom gjordes ett tillslag och flera personer frihetsberövades, berättar Johanna Kolga.

Brottsmisstankarna handlar om att ett stort antal bluffakturor skickats ut till kommuner, landsting och privata företag. Pengarna har sedan via olika skenbolag tvättats vita för att till sist hämtas ut från Svensk Företagskredit.

De åtalade personerna är alla misstänkta för grovt penningtvättbrott alternativt näringspenningtvätt och bokföringsbrott.

– Vår bedömning är att alla kontanterna som hämtas ut från Svensk Företagskredit är pengar från brott eller brottslig verksamhet. Genom att ställa ut osanna fakturor har man lyckats vilseleda ett stort antal företag, kommuner och landsting att göra inbetalningar till konton tillhörande bolag som företräds av de åtalade personerna. Bolagen har i själva verket inte bedrivit någon verksamhet alls, utan har endast varit skenbolag i ett omfattande brottsupplägg. Pengarna från bolagens konton kommer från brottslig verksamhet, till exempel rena bedrägerier men även annan ekonomisk brottslighet och har slutligen förts över till Svensk Företagskredit där de har hämtats ut i kontanter, säger Johanna Kolga, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Målet blir också viktigt för att rättsligt pröva frågan om vad som innefattas i brottslig verksamhet enligt penningtvättslagen.

– Detta är enligt oss oklart, prejudicerande avgöranden saknas och förarbetena är enligt min uppfattning otydliga, varför en rättsutveckling på området önskvärt, säger Johanna Kolga.

Hela affären har också fått oväntade och allvarliga konsekvenser för många av de bolag som anlitat Svensk Företagskredit såsom exempelvis Konstruktiva Grop AB som såldes av ägaren Jan Grop till Leif Ericsson i Uppsala, bytte namn till Ciola Byggservice AB  strax därefter förklarades i konkurs då 1,25 miljoner kronor från företaget försvunnit (500 000 ska ha beslagtagits av Ekobrottsmyndigheten).

Svensk Företagskredit AB har idag inga ordinarie styrelsemedlemmar. Fram till april 2017 var Carl Daniel Herzfeld Olsson styrelseledamot och fram till april 2018 var Johan Mårten Stenbeck styrelseledamot. Idag finns bara suppleanten Jan-Olof Andersson kvar i styrelsen. Johan Mårten Stenbeck har tidigare dömts för brott. Revisorerna i företaget avgick i december 2017.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!