Aschim, Hissingen, Jägerdoffsplatsen och Möndal

Det är tydligen så Västtrafik vill att hållplats- och ortsnamn ska stavas. För de säger att på deras skyltar ska det stavas så som det uttalas. Bellevy. Mönlycke. Domkörrka. Körrkbyn. Lellhagen. Höggsbotårrp.

Då borde de först kanske också ska se till att ortnamn uttalas rätt. Söder om Stenungsund (första u:et uttalas ofta som ett mellanting mellan i och u så kanske det borde stavas Steningsund, många svenskar säger förstås också Stenungssund) finns en ort som uttalas Strannorum men stavas Strandnorum och utropen i bussarna säger Strand-norum. I närheten finns Strannkärr med samma stavnings- och uttalsproblem. Fo?ö, Kneppla (Källö-Knippla officiellt) och Höppeln (stavas idag Hyppeln) finns i Göteborgs norra skärgård. Klåva är uttalet samtidigt som stavningen oftast är Klova. Össmål norr om Stenungsund och vid Solberga. Tjyvkil. Blejet. Klässholmen. Sjärhamn eller på bohuslänska med hårt K, Skärhamn. Nordvig. Körkesunn. Mollesunn. Stranna. Hala. Grunnsunn. Gresta. Mönnkedal. Tröllhetta. Licchöping. Frissta. Med mera. De borde ändra både stavningen på sin skyltar och uttalet i många fler fall än bara när det gäller Mölndal.

Det kanske vill dubbelstava så att stavningen alltid överensstämmer med uttalet, Parrtille, Jonnsered, Lanndvetter, Lunnden, Höggsbo, Lanndala, Linndholmen, Lunndby, Kussttorget, Massthugget, Liseberrg, Torrschlannda med mera.

Sen har vi förstås Kungsport, Nisseplatsen eller bara Nisse, Wieselgren, Selma, Hjalmar, Biskop, Vårväder, Friskväder, Länsman, Opal, Markland, Wavrinsky, Dr Fries, Toltorp, Östra osv. Det är ju så vi ofta säger. Utan resten av de officiella namnen. Ska Västtrafik ändra på de skyltarna också? Det heter Gårdstensbergen men vi säger Gårdsten. Hisings-Backa men vi säger Backa. Ska ortnamn i Bohuslän uttalas och därmed enligt Västtrafik också stavas på bohuslänska, göteborgska, svenska eller stockholmska?

Naturligtvis är Vässttrafiks påhitt med stavningen Möndal bara befängd. Fast de borde lära sig att uttala saker rätt.

Advertisements