Telia tvingas blockera fyra fildelningssajter

Efter ett interimistiskt beslut i Patent- och marknadsdomstolen i väntan på att domen ska vinna laga kraft tvingas Telia nu blockera fyra fildelningssajter, The Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer och Fmovies. Beslutet gäller från den 30 oktober och är i linje med en dom från februari 2017 där internetleverantören Bredbandsbolaget tvingades blockera fildelningsajterna The Pirate Bay och Swefilmer:

Beslutet vilar mot Patent- och marknadsöverdomstolens dom mot Bredbandsbolaget i februari 2017 om att blockera Pirate Bay och Swefilmer.

”Beslutet var väntat och följer gällande rättsläge. Nu är det hög tid att Telia tar samma ansvar i Sverige som man redan gör i Danmark och Norge”, säger Per Strömbäck, sakkunnig på Film- och tv-branschens samarbetskommitté, i ett pressmeddelande.

Besluten och domarna innebär en inskränkning av det fria Internet. Det är ett stort problem att den som tillhandahåller infrastrukturen (internet, vägen) ska tvingas leka polis. Det är som om Trafikverket eller ett bilföretag skulle vara tvungna att blockera alla som använda vägarna eller en bil för att begå brott. Det senare är förstås i praktiken omöjligt och också när det gäller Internet och fildelningssajter är det svårt att tillämpa en sådan blockering. En blockering är relativt lätt att kringgå genom att använda proxytjänster såsom exempelvis VPN-tjänster men det finns också andra problem med domarna om att blockera fildelningssajter (en kommentar till domen om Bredbandsbolaget):

Så vad kan måndagens dom innebära i praktiken? En etablerad outsider som Pirate Bay kommer förstås att finnas kvar. Som gammal IT-entreprenör vet jag att det rent tekniskt är en barnlek att gå runt den stipulerade blockeringen.

Men Youtube hade förmodligen inte funnits idag om ISP:er konsekvent hade tvingats blockera denna startup. Idag är det en allt viktigare kassako för upphovsrättshavare samtidigt som det är en spridare av glädje och information.

Hal R Varian, världsberömd ekonomiprofessor och sedermera även Googles chefsekonom kritiserade domen 2005 mot utvecklarna bakom Grokster, en programvara för fildelning. En rad liknande projekt dödades sedan: Napster, Limewire, eDonkey, Bearshare, Kazaa (Niklas Zennströms första projekt).Vem vet vad vi missade där?

“Värdet av experimenterande och rätten att testa helt nya modeller är stort och vi måste ge företag möjligheter att pröva nya grepp. “Juridiken ska inte nödvändigtvis konservera vissa specifika affärsmodeller”, sade Varian när jag hade förmånen att intervjua honom på en konferens. “Företag kan vara enormt innovativt när de pressas till det”.

Internetlevarntören Bahnhof är mycket kritisk till beslutet i Patent- och marknadsdomstolen:

Jon Karlung på Bahnhof, som gärna tar ställning för nätfrihet, är mycket kritisk mot Telia-beslutet. Han kallar det ”rättsröta” och anser att domstolen går Hollywoods och antipiratlobbyns ärenden.

– Det är en specialdomstol utan trovärdighet som företräder ett särintresse, säger han.

Karlung menar att internetleverantörerna endast är budbärare och att det är orimligt att företagen ska ta ansvar för vad som förmedlas på internet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!