Fängelse för inblandade i skottlossning på Smyckegatan

Den 28:e maj 2018 inträffade en öppen eldstrid på Smyckegatan. På platsen hittades efteråt ett antal patronhylsor men ingen person. Konflikten fortsatte på Näsetvägen en stund senare, med att en bil och en motorcykel kolliderade. Två män påträffades i närområdet. En 26-åring, Rabbi Mousa, låg på gatan med skott- och krockskador, en 28-åring, Diar Zaheir, irrade runt i terrängen med det som skulle visa sig vara allvarliga inre skador. Båda två anses tillhöra samma delvis släktbaserade kriminella gruppering i Tynnered (av GP kallade Briljantfalangen).

Ytterligare en man greps, den då 24-årige Kim Nyman. Han greps för grovt vapenbrott då han efter krocken dök upp på platsen och plockade åt sig ett vapen. Även han anses tillhöra den så kallade Briljantfalangen.

En 33-åring, Maziar Vermahmood, förhördes som målsägande när det gäller den första skjutningen. Han vägrade helt prata med polisen och vägrade anmäla. Mannen är lillebror till Mazdak Vermahmood som sköts ihjäl på Frölunda Torg den 3 september 2016. Deras gruppering kallas M-falangen i GP men ett rimligare namn vore V-falangen.

I tingsrätten fick två av de inblandade fängelsestraff. Rabbi Mousa dömdes som varande skytten i den inledande situationen på Smyckegatan till tre års fängelse för grovt vapenbrott medan Kim Nyman dömdes för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling till fängelse i två år och tre månader. Diar Zaheir frikändes då det inte kunde bevisas atthan varit inblandad i skottlossningen på Smyckegatan. Rabbi Mousa och Diar Zaheir var från början också misstänkta för försök till mord men det kunde inte bevisas, framförallt på grund av att den misstänkta måltavlan inte medverkade i polisens utredning.

Maziar Vermahmood greps i september också för andra brott efter en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten hittades stora mängder kontanter, 293 600 kronor och 100 euro, samt ett vapen. Han åtalades nyligen för grovt vapenbrott och näringspenningtvätt.

Ytterligare 4 av Vermahmoods vänner är också häktade, efter att polisen klivit in i en andrahandsuthyrd bostadsrätt i Örgryte och hittat både skjutvapen och mängder av kontanter. En av dessa män, en man i 30-årsåldern, har tidigare varit misstänkt för dubbelmordet på två bröder i Tynnered i november 2016. En häktad 25-åring hade nycklar till lägenheten och en annan av de fyra männen släpptes i januari 2018 efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på tre år för bland annat grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

På häktet i Stockholm finns ytterligare en man med kopplingar till V-falangen. Han anklagas för medverkan i gängkriminella vapenaktiviteter i huvudstaden.

Läs mer:

Advertisements