Backaplansbranden och gängkrigen i Göteborg

Vid branden vid Hjalmar Brantingsplatsen på Backaplan år 1998 dödades 63 ungdomar och ett par hundra skadades. Det är den värsta brandkatastrofen som drabbat Sverige. Det resulterade också i enorma utbetalningar av försäkringspengar och brottsskadestånd, mer än 25 miljoner. En mycket stor del av dessa pengar utbetalades till vuxna och ungdomar i Göteborgs fattigare områden. Jag känner till flera fall där personer som fick pengar utpressades för att dela med sig. Det finns också fall där personer tvingades flytta utomlands för att undkomma våld och utpressare. Det kan alltså mycket väl vara så att det stora flödet av pengar in i fattiga förorter ledde till hot, utpressning och våld.

Många ungdomar traumatiserades också av det som hände och många blev utagerande och aggressiva. Inte bara bland de överlevande utan även bland de som förlorade syskon och vänner. Våldet låg nära till hands. Naturligtvis hade detta betydelse för gängbrottslighet och ungdomsoroligheter i Göteborg under många år.

Åren efter brandkatastrofen innebar också ett kraftigt uppflammat våld i Göteborg och år 2000 är än idag det år som flest människor sköts ihjäl i Göteborg. 2001 inträffade sedan de våldsamma kravallerna i vilka många ungdomar från Göteborgs förorter deltog, däribland ganska många som också var med om brandkatastrofen. Flera av de som senare blev ledande i kriminella nätverk i olika stadsdelar deltog också i kravallerna, det gäller bland annat ledande personer i det så kallade Backagänget och i de kriminella nätverken i Tynnered, Bergsjön och Hammarkullen. År 2001 inträffade också en av de värsta gängskjutningarna i Göteborgs historia men av en lycklig slump dödades ingen. Skottlossningen skedde bland många hundra badande på Näsets badplats.

2006 när våldet började på allvar igen var ungefär när skadestånden och försäkringspengarna för brandkatastrofen hade börjat bli utbetalda. Samma år inträffade också Landvetterrånet, en annan händelse som sannolikt också kom att bli en utlösande faktor för ökat våld.

Vid samma tid kom också de som dömts till fängelse för Backabranden ut i friheten. En av dem, den som erkänt och dömts till det längsta straffet, 8 års fängelse, kan kopplas till organiserad brottslighet. I mars 2008 greps han för inblandning i ett sprängdåd mot restaurang Turion Vanak på Södra Gubberogatan. Han släpptes dock snart igen. Den 22 februari 2008 expoderade en mindre sprängladdning vid restaurangens ytterdörr. En 31-åring greps och häktades senare, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Händelserna ska ha haft samband med ett beställningsmord, som polisen lyckats förhindra. Det tilltänkta offret, en krögare med kriminell bakgrund ska ha haft anknytning till restaurangen.

Även en av de andra dömda har haft kopplingar till organiserad brottslighet och han umgicks i alla fall tidigare mycket med ovan nämnde man.. En av dem hade vänner i Bandidos/X-team som var i konflikt med andra kriminella nätverk i nordöstra Göteborg som gått samman i den så kallade Gårdstensalliansen åren 2008-2009. Den yngste av de 4 som dömdes för branden har inte haft några kopplingar till kriminella gäng.

Även de som ordnade festen på Backa som slutade med den katastrofala branden har kopplingar till organiserad brottslighet:

Hamza har levt ett kriminellt liv till och från sedan han gick i åttan. Då, 1998, hände något som påverkade hans liv för en lång tid framåt.

– Vi var ett kompisgäng, jag var 15 år gammal. Vi bestämde oss för att ha en fest tillsammans. Vi tog entréavgift och vi hade några vänner som inte fick komma in gratis. Det blev lite tjafs och så gick de och tände på.

63 barn och unga dog i det som kommit att kallas diskoteksbranden i Backa. Sedan den händelsen brottas Hamza med ångest och skuld. Hamza misstänktes till en början för brott eftersom han var arrangör men friades senare.

Men under tiden som misstänkt är han placerad på hem och det är där han begår sitt första brott.

Efter den första domen har Hamza fortsatt med kriminalitet till och från. När han själv blir ett offer så vill han ändå inte prata med polisen.

Den i citatet intervjuade unge mannen var vän med de som anlade branden och 2013 sköts han i ryggen i en gängrelaterad skjutning.

Dödade med skjutvapen Göteborg 2000-2017

2000, 9
2001, 2
2002, 4
2003, 2
2004, 1
2005, 3
2006, 8
2007, 5
2008, 6
2009, 8
2010, 3
2011, 2
2012, 3
2013, 8
2014, 4
2015, 7
2016, 6
2017, 4

Källa: Media, Brå och Polisen

Advertisements