Håkan Boström i GP och hans grunda kunskaper om brott

I Sverige får alla invånare ingripa mot brott. I rättegångsbalken kap 24 paragraf 7 står det: Påträffas den som begår brott, varpå fängelse kan följa, på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne ska skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Det betyder i korthet att tullare mycket väl kan ingripa om de ser stulna båtmotorer köras ombord på en färja.

När tullare hävdar att de inte kan ingripa skyller de bara ifrån sig. Det finns inga lagliga hinder för dem att ingripa mot brottslighet. Det är bara att ringa polisen och sedan stoppa olagligheten om det är möjligt. Vem som helst har rättighet att stoppa ett pågående brott och gripa en misstänkt brottsling. Så kan alla i Sverige agera. Även tullare och även om de själva inte får beslagta godset.

Håkan Boström i GP vet så lite om brott, brottsbekämpning och lagar att han obetingat tror på några tullares befängda uppgifter om att de inte kan ingripa mot brott. Han tror också att hårdare och längre straff skulle hjälpa mot inbrott och stölder vilket alla som känner till forskningen om brottslighet är dumheter. Hårdare straff har ingen som helst effekt på inbrottsbrottslighet.

Dessutom tycks Boström tro att Sverige är ett paradis för inbrottstjuvar. Det är det inte. Sverige har lägre brottslighet än de flesta länder, även när det gäller inbrott och stöld. Inbrott är dessutom en minskande form av brottslighet vilket också gäller stölder. Håkan Boström tror dock, i strid med verkligheten, att stöld- och inbrottsbrottsligheten ökar. Så lite vet han om hur verkligheten ser ut. Han tycks leva i sin egen fantasivärld. Bilstölder och bilinbrott är de enskilda brott som minskat allra mest. Bostadsinbrott har legat still i antal under lång tid vilket i realiteten innebär en minskning på grund av ökad befolkning.

Läs mer:

Advertisements