Icke-kriminell dödad i gängskjutning i Stockholm

I söndags kväll sköts en 22-årig man, lärarstudenten Shayan Gaff, ihjäl i Segeltorp i södra Stockholm. Skytten försvann från platsen på en moped. Det hela har alla kännetecken för en gängrelaterad skjutning. Men den unge mannen som sköts tycks inte ha någon relation till gängkriminalitet och är inte känd av polisen sen tidigare. Det handlar enligt polisen om en icke-kriminell ung man som eventuellt skjutits för att han förväxlats med nån annan. Andra tänkbara motiv är hedersmotiv eller att han blivit vittne till nåt han inte borde sett eller lagt sig i nåt som mördarna tycker att han inte borde lagt sig.

Det är ovanligt att icke-kriminella och oskyldiga dödas i gängrelaterade brott mer det är inte första gängrelaterade mordet i vilket oskyldiga dödas. Speciellt vanligt har det varit i konflikterna mellan olika gäng i Biskopsgården där två barn mördats i sprängdåd, en helt oskyldig ung man, en koranlärare, mörades brutalt med skjutvapen och där två icke-kriminella mördats för att de befann sig på fel plats, vid två skjutningar varav en var den kända skottlossningen på Vår Krog och Bar vid Vårväderstorget.

Ett annat känt fall är mordet på en lärare i Lövgärdet i Göteborg. Detta mord liknar delvis mordet i Segeltorp och anses ha skett på grund av att mannen ifråga var tillsammans med eller flirtade med en ung kvinna från en känd kriminell släkt som inte accepterade hans intentioner. Ett mord med hedersmotiv alltså om nu den allmänna teorin om mordet stämmer. Hedersmotiv kan naturligtvis också vara något som ligger bakom mordet i Segeltorp.

Advertisements