Miljardär anhållen för illegal jakt

Fyra personer i Västmanland har anhållits som på sannolika skäl misstänkta för jaktbrott. Brottsrubriceringarna är grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelse till grovt jaktbrott. Brotten ska ha ägt rum från den 1 januari 2014 till och med den 26 oktober 2018. En av de anhållna är enligt uppgifter i media en känd svensk miljardär och industriledare.

– Brotten består i ett illegalt dödande av varg, lodjur och kungsörn. De misstänkta kommer under helgen att förhöras i närvaro av försvarare. Samtidigt fortsätter polisen sitt utredningsarbete, säger kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

Personerna anhölls under fredagskvällen. Senast klockan 12 på måndag ska åklagaren fatta beslut om en eller flera av de misstänkta ska begäras häktade eller inte.

För grovt jaktbrott är straffet minst sex månaders fängelse och högst sex år. Grovt jakthäleri – att befatta sig med vilt som den dömde haft skälig anledning att tro har dödats genom jaktbrott – är minimistraffet detsamma men längsta fängelsestraff fyra år. För förberedelse till grovt jaktbrott ingår inte fängelse i straffskalan

Advertisements