En av Bergslagens större markägare begärd häktad för jaktbrott

Karl Hedin, ägare av AB Karl Hedin och därmed en av mellansveriges större markägare begärdes igår häktad för tre grova jaktbrott, varav ett ska ha begåtts på AB Karl Hedins sågverk i Norberg. Dessutom är han begärd häktad som misstänkt för ett fall av förberedelse till grovt jaktbrott.

Karl Hedin är en känd försvarare av illegal vargjakt och har bland i ett reportage i Jakt och Jägare sagt att folk kommer at ta lagen i egna händer om myndigheterna inte gör något åt den ständigt ökad vargstammen. Han menar att myndigheterna i Sverige jagar jägare genom att tänja gränserna:

Karl Hedin som är ägare och styrelseordförande i trävarukoncernen AB Karl Hedin har under de senaste åren engagerat sig i en rad skogs- och jaktpolitiska frågor, bland annat vargdebatten där han är en av författarna till boken ”den jagade jägaren”. Boken handlar om det så kallade ”lillhärdalsfallet” där fem manliga jägare häktades, misstänkta för illegal jakt på varg men sedan frikändes.

Advokaten Sven Severin som företräder Karl Hedin har i ett uttalande till DI sagt att Karl Hedin förnekar brott.

De påstådda brotten består av illegal jakt av varg, lodjur och kungsörn sedan 2014 och fram till i år. Straffskalan för grovt jaktbrott är fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

I verkligheten ökar inte längre vargstammen i Sverige och spridningen av vargar över landet går mycket långsamt. Troligen skulle dessutom Sverige och Sveriges skogsbruk och jordbruk mår sannolikt bara bra av ökat antal vargar för de kan på mindre områden minska mängden betande klövvilt även om de kanske inte påverkar mängden rådjur, hjortar, älgar och vildsvin i stort.

Advertisements