Vittne i mordrättegång skjuten i benen

Strax efter klockan 21 i tisdags kväll fick polisen in samtal om att det varit en skottlossning i Hjällbo och att någon var skjuten. Väl på plats påträffades en skottskadad man utomhus. Han var skjuten i båda benen och en arm. Totalt sköts det sju skott mot mannen och ett vittne uppger till GP att det sköts för att döda. Syftet ska alltså enligt vittnet inte ha varit att varna eller hota mannen utan att döda honom. Polisen inledde en förundersökning om försök till mord.

Den skjutne mannen i 20 års-åldern är vittne i en mordrättegång där den misstänkte åtalades för några dagar sen. Det rör sig om det så kallade dikesmordet där en idag 26-årig man, Ibrahim Mohamud Dahir, som suttit häktad i nästan ett år nu blivit åtalad.

Den 21 oktober i fjol hittades mycket illa tilltygade kvarlevor av en människa i ett dike på en gångstig ner mot Lärjeån i Eriksbo. Det visade sig vara en 28-årig man. Mannens huvud hade krosskador, tecken fanns på att han också blivit strypt och kroppen var bränd.

Redan den 21 november för ett år sen greps Ibrahim Mohamud Dahir. Han har sen dess suttit häktad och häromdagen väcktes åtal. DNA-spår från mannen har hittats på den brända kroppen. Det är en man med ett digert brottsregister.

Redan som 16-åring dömdes han till ungdomsvård för en serie personrån. 2011 fick han sitt första längre straff, ett tvåårigt fängelsestraff. Hösten 2013 var det dags igen. Då fälldes han för människorov (kidnappning), grov misshandel och olaga hot. Han fick 5 års fängelse. Han var inte ensam gärningsman. Den kidnappade mannen misshandlades med en kofot, knivhöggs i benet och fick ett vapen intryckt i munnen.

Våren 2017 blev Ibrahim Mohamud Dahir villkorligt frigiven. Tre månader senare greps och häktades han igen. Mannen misstänktes vara delaktig i en vild skjutning vid en fotbollsplan vid Bläseboskolan. Den som det sköts mot träffades med av två skott. Han släpptes dock nästan med en gång då ingen ville vittna.

När han suttit i fängelse har mannen också kraftigt misskött sig genom bl.a. arbetsvägran, skadegörelse, våld och hot mot medintagna och anställda.

Nio personer av båda könen har förekommit i utredningen. Samtliga, förutom Ibrahim Mohamud Dahir och en annan något yngre man, är inte längre misstänkta för inblandningen. Den misstänkte och nu åtalade mannen anses ha koppling till ett kriminellt nätverk i Hammarkullen och Hjällbo, sannolikt nätverket kring släkten Alikhan. Den mördade mannen var inneboende hos en släkting till den misstänkte och mordet tros ha personliga eller familjeanknutna orsaker. Dvs det är inget gängrelaterat mord i sig och liknar därvidlag ett annat mord i samma kretsar, mordet på David Isho.

Den skjutne mannen, vittnet, har själv förekommit som misstänkt i utredningen. Han var också en av de ungdomar som misshandlade den 61-årige Carl-Erik Cedvander på Kortedala Torg år 2012. Även flera av den åtalade mannens syskon har förekommit som misstänkta i utredningen. Många av de tidigare medmisstänkta satt häktade under lång tid, däribland det nu skottskadade vittnet, en bror till den åtalade och ett par till. Utredningen mot dessa 4 personer lades ner så sent som i augusti i år.

Läs mer: Gängland Göteborg – Hammarkullen och Hjällbo

 

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!