Oläsbart och obegripligt av Mark Isitt

Göteborgs-Postens arkitekturskribent Mark Isitt har idag skrivit en helt obegriplig artikel om hur förorterna ska räddas och lyftas. Det är i praktiken också oläsbart för det finns liksom ingen tråd och inget begripligt resonemang. Inga samband och det går inte att begripa vad han vill. Det känns som om det hela är ett försök till ironi och att han raljerar kraftigt, men samtidigt finns hans vanliga hänvisningar till Gert Wingårdhs genialitet.

För enligt Isitt har Wingårdh gjort mer för förorterna i Angered än någon annan existerande person nånsin. Isitts devota hyllade av Wingårdh i tid och otid är bisarrt och verkar rentav rent sjukligt. Så kanske är det inte ironi. Vilket inte gör artikeln mer begriplig eller läsbar.

Bergsjön ligger inte heller i Angered som Isitt tror när han hyllar Wingårdh. Som vanligt har han dålig koll på verkligheten (det är kanske därför han verkar tor att Gert Wingårdh är gud) och bryr sig som vanligt inte om att kontrollera fakta innan han släpper loss på datorns tangentbord.

Inte heller har Isitt fattat att Angered aldrig blivit färdigt enligt de tankar som Torsten Henrikson och andra på hans tid hade. Angered skulle haft ett par 100 000 invånare om det blivit färdigt, men har inte ens 50 000. Men samtidigt ha han fattat att de skulle haft 200 000 invånare. Isitts krönika och resonemang hänger inte ihop.

Om det nu inte är en oläsbar och obegriplig raljant ironi, utan allvar så är Isitt också helt ute och cyklar. Wingårdhs resecentrum förstärker ju det intryck som Isitt förmedlar av Angered Centrum. En ful plats utan trygghet. Det ökar inte tryggheten och det är inte vackrare än det som fanns innan.

Inte heller har Wingårdhs hus, Vårdcentralen, på Rymdtorget i Bergsjön på något sätt gjort denna betongplats bättre på något sätt. Det är bara ytterligare ett fult hus som förstärker platsens obehaglighet, Självklart är det rostfärgat eller ska vi säga bajsbrunt som så väldigt många andra nya hus.

Vårdcentralen Rymdtorget

Vårdcentralen Rymdtorget

Läs mer:

 

Advertisements