Två dödsskjutningar i Uppsala på kort tid

Den 2 november sköts en man ihjäl på Levertinsgatan i Gränby, Uppsala. En 30-årig man med namnet Ahmed Kobia. En annan man skottskadades, den 20-årige Wael Dowiah. Båda männen har palestinskt ursprung. Bägge två knivskars och Ahmed Kobia sköts också. Kobia avled på sjukhuset.

En 17 åring greps ganska tidigt som misstänkt för mordet, men släpptes snart igen. Enligt Aftonbladet har också en 20-årig man sökts som misstänkt för inblandning i mordet. Polisen genomförde med anledning av mordet också husrannsakan i en lägenhet på en adress i Gränby. Orsaken till mordet och mordförsöket är mycket oklara men en teori som förekommer är att det egentligen var 20-åringen som var måltavlan.

Sex dagar senare sköts ytterligare en man i Gränby/Löten. Nu på Heidenstams torg (Heidenstams gata) utanför en butik och en grill. Den skjutne mannen, Mostafa El Baba som är delägare arbetade på grillen (mezen) och var eventuellt också delägare eller ägare. Han härstammar från Libanon och tidningar där har rapporterat om mordet. De uppger att hans fullständiga namn är Sidawi Mustafa Ahmed al-Baba.

Enligt vittnen var skytten maskerad så det mesta  tyder på en uppgörelse i kriminella kretsar. Om det finns något samband mellan detta mord och mordet sex dagar tidigare är okänt. Lika okänt är det om tidigare skjutningar och mordförsök i Gränby hör ihop med något av de två morden. För det har varit en lång rad skjutningar och mordförsök i Gränby och närliggande Löten under 2018:

  • Den 27 mars besköts en butik vid Bruno Liljeforsgatan.
  • 22 april larmades om skottlossning i Gränby. Polisen påträffade en bil med kulhål.
  • Den 11 augusti var det dags igen. Polisen larmades om skottlossning vid Almqvistgatan i Gränby. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med skottskador. Han var känd av polisen sen tidigare. Mannen hävdade att skjutningen inte ägt rum vid Almqvistgatan utan på någon annan plats.
  • Natten därefter var det skottlossning vid Bruno Liljeforsgatan i Gränby. Skott avlossades då mot flera personer utan att någon skadades. Tre män greps snabbt i närheten av platsen där mannen påträffades och ytterligare en man greps vid en husrannsakan i en lägenhet. Två av männen var i 20-årsåldern och två i 30-årsåldern, däribland den man som greps i lägenheten. Alla kända av polisen sen tidigare. Tre av dem släpptes snabbt men en 19-åring häktades. Han åtalades i slutet av oktober för skottlossningen. Åklagare och polis misstänker att en konflikt mellan två grenar av samma släkt ligger bakom skjutningen.
  • Den 16 augusti sköts en 18-åring i en bostad på Lagerlöfsgatan i Löten. Han träffades i armen. Polisen misstänker att han beskjutits från parkeringen utanför.

Utöver de nämnda skjutningarna i Gränby och Löten har det varit ytterligare några skjutningar på andra platser i Uppsala.

Läs också: Gängland Uppsala

Advertisements