Att klumpa ihop politiska aktivister med kriminella är befängt

Idag ska en rapport som heter Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige. SVT har dock fått tillgång till rapporten i förväg. Men redan i anslaget har rapporten ett grundläggande fel om vi ska döma efter rapporteringen i SVT (jag har inte läst rapporten än så en brasklapp är nödvändig, det kan ju vara så att rapporteringen i SVT är felaktig). Den jämställer politiska aktivister med organiserade kriminella. Det är faktiskt urdumt, ja nästan brottsligt.

Drivkrafterna för politisk aktivism är helt annorlunda än för brottslighet.  Politisk aktivism handlar om att en person vill förändra världen, förändra samhället, rädda djuren, rädda miljön, förhindra klimatkatastrof, stopp en gruva, en väg, ändra invandringspolitiken osv. Det är ett ideellt engagemang.

Organiserad brottslighet handlar om att berika sig själv. Om affärsverksamhet. Det är motsatsen till politisk aktivism. Att jämställa politisk aktivism med organiserad brottslighet som rapporten verkar göra är skandalöst.

Visserligen finns det välkända kopplingar mellan högerextremism (nazism, fascism) och organiserad kriminalitet men några kopplingar mellan andra typer av politisk verksamhet och organiserad brottslighet existerar inte. Enligt medias rapportering om rapporten visar den också på en koppling mellan organiserad brottslighet och islamistiska extremister. Rapportens utgångspunkter och upplägg är därför skandalöst felaktigt. Speciellt när det gäller autonoma (vänster) aktivister.

Dessutom är det sannolikt så att en mycket stor del av de brott som kan kopplas till autonoma aktivister handlar om ett enda tillfälle. Kravallerna i Göteborg 2001. Även andra liknande tillfällen står troligen för en hel del av brotten. Eftersom de brotten orsakades av polisens övergrepp borde de inte ens vara med i undersökningen. Stryks dessa polisskapade brott så försvinner antagligen flertalet våldsbrott som begåtts av autonoma.

Jag vet också att rapportförfattarna har haft svårt att få kontakt med och material om vänsteraktivister. Det gör att rapportens uppgifter om autonoma aktivister har lågt värde och måsta tas med en stor nypa salt.

Läs också:

  1. Högerextremism och organiserad brottslighet
  2. Brottslighet och högerextremism
  3. Brottslighet och vänsterextremism
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Att klumpa ihop politiska aktivister med kriminella är befängt”

  1. ”Visserligen finns det välkända kopplingar mellan högerextremism (nazism, fascism) och organiserad kriminalitet men några kopplingar mellan andra typer av politisk verksamhet och organiserad brottslighet existerar inte.”

    Jag delar inte din idealistiska syn. Går vi till historien kommer vi att finna talrika exempel på diverse ”oheliga allianser”. Politisk aktivism, som vill verka antingen utanför den parlamentariska sfären eller som verkar i diktaturer, är alltid beroende av finansiering. För de som ägnar sig åt brottslighet, enbart utifrån den krassa vinningen, är knappast ideologiska överväganden något som hindrar törsten efter profit. Självklart uppstår tillfällen då dessa ”rörelser” möts.

    Tag Farc i Columbia som exempel där narkotika varit en viktig finansieringskälla. Att hela ”värdekedjan” med organisation, hantering, transporter och handel inom denna verksamhet skulle vara utan beröringspunkter med organiserad brottslighet i form av knarkkarteller och försäljningsnätverk på ”marknaderna” tror jag inte ett ögonblick på. Världen är inte svart-vit, den är krass och bitvis riktigt ond. Dessutom finns sluga korrupta människor, som duperar sin omgivning, i alla miljöer.

    Den politiske aktivisten har alltid ett taktiskt avvägande att göra. Att uppnå ”målet” kan på olika sätt innebära samverkan med såväl ”fiendens fiende” som ibland ”fienden” själv. Det var längesedan jag tappade föreställningen om ”goda” och ”onda” människor. Under vissa förutsättningar kan dessvärre det mesta inträffa.

Kommentarer är stängda.