Högerextremism och organiserad brottslighet hänger ihop

Det har just publicerats en märklig rapport, Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige, där politisk aktivism betraktas som organiserad brottslighet. Trots det märkliga anslaget och den helt befängda sammanblandningen mellan politisk aktivism och brottslighet finns ändå en del intressanta fakta i rapporten.

Låt oss dock först kommentera urvalet. De personer som förekommer i rapporten är sådan som polisen och säkerhetspolisen anser ingår i kriminella nätverk samt i så kallade extremistiska organisationer. Huvuddelen av dem har begått brott. De flesta svenskar (i alla fall de flesta män) har begått brott när de var unga, men de flesta åker inte fast så material från polisen och säkerhetspolisen visar inte hur verklighetens ser. En mycket stor del av alla brott blir heller aldrig kända av polisen och säkerhetspolisen. Det betyder att den undersökta gruppens brottsligheten sannolikt blir kraftigt överdriven och att de i sin helhet faktiskt inte skiljer sig så mycket från andra svenskar som rapporten påstår.

Att det skulle ingå 15 000 personer i kriminella nätverk är däremot sannolikt en underskattning då en mycket stor del av de som ingår i informella och lösliga nätverk inte är kända av polisen.  De har aldrig åkt fast för brott, lever inte ett liv som kriminella utan har arbete, flickvän med mera. De slutar med brott när de blir vuxna. Detta gör att våldsbrottsligheten i grupperingen överdrivs. Samtidigt är de flesta inte heller att på något sätt betrakta som inblandade i organiserad brottslighet. De borde inte vara med i rapporten.

Däremot överdrivs antagligen antalet medlemmar i mc-gängen. En mycket stor del av alla mc-gäng och deras medlemmar sysslar inte med brottslighet, det gäller faktiskt de flesta så kallade 1%-klubbars medlemmar. Svartjobb torde var det vanligaste bland mc-gängens medlemmar och den typen av brottslighet är för det mesta inte känd av polisen eller säkerhetspolisen. Statistiken som rapporten redovisar angående vilka brott som mc-gängens medlemmar begått är därmed sannolikt helt orimlig och felaktig. Det verkar som om rapporten tagit alla kända medlemmar i mc-gäng och klassat dem som kriminella. Det är ett orimligt tillvägagångssätt. Även om många av dem är dömda för våldsbrott handlar det om traditionell våldsbrottslighet knuten till alkohol. Det är naturligtvis bedrövligt i sig men har inget med organiserad brottslighet att göra. Kanske handlar det egentligen bara om att cirka 1 000 personer i mc-gäng som kan vara inblandade i organiserad brottslighet.

När det gäller de så kallade extremistmiljöerna så finns de flesta som är aktiva i dessa miljöer inte med. De flesta inom de så kallade autonoma (vänsterextrema) miljöerna begår inte några allvarliga brott, åker inte fast och hamnar därmed inte i den vanliga polisens register. De flesta är sannolikt också okända för säkerhetspolisen. Rapporten säger därför inget om denna politiska miljös brottslighet. Våldsbrottsligheten i gruppen är därför också kraftigt överdriven då det främst är de som dömts och misstänkts för våldsbrott som förekommer i materialet men inte de som begått andra typer av brott. Dessutom har många av de aktuella våldsbrotten skett i samband med större aktiviteter där polisen ofta drivit fram våldsamheterna, exempelvis i Göteborg år 2001 och vid andra liknande tillfällen.

De högerextrema miljöernas, både vit-maktmiljön och den islamistiska miljön, numerär är sannolikt också i underkant. Huvudsakligen av samma skäl som när det gäller vänsterextremistmiljöerna. Våldsbrottsligheten i dessa miljöer är därför också överdriven. Men det är också här som det finns intressanta kopplingar och samband. Det finns överlappning mellan mc-gäng, lösliga kriminella nätverk och fotbollsfirmor. Överlappning betyder att det finns personer som ingår i flera typer av nätverk och organisationer. Överlappning är också vanligt mellan islamistiska nätverk och lösliga kriminella nätverk. Den islamistiska miljön och vit-maktmiljön har överlappning med mc-gäng. Mc-gäng och högerextremism hänger med andra ord ihop oavsett vilken form av högerextremism vi talar om. Med tanke på att islamister nästan uteslutande är invandrare eller barn till invandrare och mc-gängens medlemmar i huvudsak är svenskfödda med två svenskfödda föräldrar är det onekligen lite förvånande att de två miljöerna har kopplingar på individnivå.

Det som rapporten kallar övriga extremister, dvs i huvudsak ensamvargar med högerextrema uppfattningar, har överlappning med vit makt-miljön, dvs med organiserade högerextremister. Även fotbollsfirmor har en tydlig överlappning med vit makt-miljön och dessutom med organiserad brottslighet.

Det är uppenbart att organiserad brottslighet av olika typ hänger ihop med högerextremism av olika slag. Någon överlappning mellan så kallade vänsterextremister och organiserade kriminella miljöer finns däremot inte. Det finns ingen överlappning mellan extremistiska miljöer generellt och organiserad brottslighet. Det handlar enbart om att högerextrema politiska aktivister (vit maktmiljön och islamister) också ingår i organiserad kriminalitet.

Den så kallade vänsterextremismen, de autonoma, uppvisar rent generellt små likheter med de övriga i rapporten förekommande grupperingarna och de rön som redovisas i rapporten om de så kallade vänsterextremisterna är sannolikt i huvudsak felaktiga. De så kallade vänsterextremisterna (de autonoma) har i verkligheten få likheter med de andra miljöerna och bör inte behandlas ihop med de andra i rapporten beskrivna miljöerna.

Att rapporten visar på en koppling mellan högerextremister av olika slag, organiserad brottslighet och fotbollsfirmor är intressant. Det bekräftar också i huvudsak vad vi redan egentligen visste.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!