Omfattande ekobrott misstänks i privatskolekoncern

I en av Sveriges mindre privatskolekoncerner har det förekommit omfattande ekonomiska brott. Flera personer, tre män och en kvinna, är misstänkta för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. I ytterligare ett fall finns också misstankar om grovt penningtvättsbrott.

– När det gäller de häktade rör misstankarna bland annat grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och i ett fall grovt penningtvättbrott, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Den som är misstänkt för grovt penningtvättbrott är den tidigare ordföranden, Bashir Aman Ali, i den stiftelse, Al-Azhar Stiftelsen, som driver skolorna och förskolorna som finns i Stockholm, Örebro, Göteborg och Växjö. De misstänkta greps förra veckan och har nu blivit häktade. Samtliga misstänkta förnekar brott.

I våras anmäldes stiftelsen av länsstyrelsen och nu har Ekobrottsmyndigheten (EBM) agerat på denna anmälan. Anmälan gäller att styrelsen lånat ut miljonbelopp vilket som misstänks bryta mot stiftelselagen och efter anmälan tvingades den nu häktade styrelseordföranden bort från styrelsen. Sannolikt rör väl sig det om den investering i en muslimsk bank som gjordes år 2017:

Al-Azharskolans ägarstiftelse har investerat 10 miljoner kronor i ett företag som vill starta en muslimsk bank. ”Det efterfrågas av många föräldrar på vår skola”, säger Bashir Aman Ali, som är ordförande i stiftelsen Al-Azhar.

[…]

I februari 2016 gav Finansinspektionen avslag på stiftelsens ansökan om banktillstånd. Det saknades tillräckligt med kapital och Bashir Ali Aman, som stod som föreslagen VD, ansågs inte ha tillräckligt med erfarenhet och kunskap.

[…]

I stiftelsens senaste årsredovisning kritiserar revisionsbyrån investeringen och menar att det är ett lån som strider mot stiftelselagen. Men Bashir Aman Ali menar att det inte är ett lån, utan en investering och att dialog förs med jurister om detta just nu.

Det hela är ett typexempel på vilka problem det kan innebära att ha privatskolor som drivs med hjälp av skattemedel.

Al-Azhar Stiftelsen driver Sveriges största muslimska privatskolekoncern. Skolan i Stockholm med 700 elever ligger i Vällingby. Förskolor drivs i Hjulsta och Vällingby. Verksamheterna bedrivs i allmänhet av bolag som ägs eller samverkar med stiftelsen. I nästan alla bolags styrelser återfinns Ibrahim Osman Bouraleh, Burhan Mohamed Ali och Jane Evy Maria Almqvist medan Jama Aman Ali, Mahmoud Khalil Ibrahim och Ya Ndumbay Isha Sallah återfinns i några av styrelserna. Vilka av dess  personer som tillhör de häktade är inte känt, men troligen de tre förstnämnda. Bashir Aman Ali som tidigare var ordförande satt då i de flera styrelser.

Skolorna som drivs av Al-Azhar-kocernen är medlemmar i Sveriges Islamiska Skolor. Förutom deras 4 skolor finns ytterligare 3 medlemmar, Föreningen Islamiska Skolan (Römosseskolan), Islamiska skolan i Stockholm och Imanskolan i Uppsala. Römosseskolan bedriver verksamhet i Göteborg och Borås.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!