Misstankar om ekobrott i Systemhus AB

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket genomförde i tisdags en razzia mot Systemhus AB i Uppsala. Två personer har delgetts misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Husrannsakan genomfördes både i bolagets lokaler och hemma hos nyckelpersoner i företaget. Ingen av de misstänkta är frihetsberövad. Linus Söder som var VD har för sin del avgått som en följd av razzian men innan han avgick förnekade han att det skulle ha begåtts några brott i Systemhus:

– Systemhus är sannolikt ett av marknadens mest intressanta snabbväxande bolag inom fastighetsbranschen och som har skapat en plattform för att kraftfullt kunna gå in på marknaden och bygga bort den rådande bostadsbristen på framförallt hyresrätter i Sverige. Som ett publikt bolag välkomnar vi en genomlysning, men det måste ske under ordnade former och inte genom falsk tillvitelse med medias goda minne som i detta fall. Vi kommer inom de närmaste veckorna att informera om flera nya projekt via våra sedvanliga kanaler, säger Linus Söder, vd på Systemhus.

Som tillförordnad vd har Joakim Eriksson tillsatts. Han var tidigare projektsamordnare på SGE Construction. I tidningen Realtid har åklagaren i fallet uttalat sig om det hela:

– Jag kan bekräfta att två personer är delgivna misstanke om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, säger åklagare Jens Carlström till Realtid. Ingen är frihetsberövad, men i övrigt har jag inga ytterligare kommentarer.

I oktober genomförde Systemhus en nyemission som enligt företaget gav 7 miljoner kronor från 293 personer. Samtidigt köpte Systemhus företaget SGE Construction i Enköping genom en riktad nyemission till säljarna. Köpeskillingen sattes till 40 miljoner kronor. SGE omsatte i fjol 115 miljoner med resultat efter finansnetto på 7 miljoner.

Systemhus AB ägs huvudsakligen av Eclipse Assets AB och EMAI Assets AB. Eclipse ska enligt egen uppgift ha ett avtal om finansiering med SWZ Funds Ltd på Bermuda. Sen 2012 har Systemhus AB i stort sett inte redovisat någon som helst omsättning och förlusten har i allmänhet varit större än omsättningen. I styrelsen för företaget sitter tre personer, Peter Hagerman, Peter Lilliehöök och Peter Wittsten som är bosatt i Danmark.

Peter Hagerman sitter också i styrelsen för Gruvporten Fastigheter AB, Petlandsskär Vind AB, RAIRE Invest AB, Järnvattnet AB, Aura Genix AB och Eclipse Assets AB. Järnvattnet AB ägs av EMAI Assets AB som i sin tur ägs av JKW Försäkring AB som också äger Systemhus Construction Company AB. De flesta av de nämnda företagen omsätter nästan ingenting, men en del av dem har bokförda tillgångar på flera miljoner. Gruvporten Fastigheter AB utgör dock ett undantag.

I styrelsen för EMAI Assets AB sitter Peter Wittsten och Thony Norelli. Den senare är företrädare för företaget. I styrelsen för JKW Försäkring AB sitter Carl Anders Johnny Widarsson och Claes Anders Johan Widarsson. De har inga andra styrelseuppdrag i företagen kring EMAI Assets AB. Thony Norelli sitter också i styrelsen för Eclipse Assets AB.

Peter Wittsten återfinns i styrelsen för de flesta av ovan nämnda företagen.

Peter Lilliehöök sitter också i styrelsen för Power & Tower Holding AB samt driver BEPELI konsult. i styrelsen för det förstnämnda bolaget sitter också Anders Eskil Årling som också sitter i styrelsen för RAIRE Invest AB och Aura Genix AB samt ytterligare några bolag. RAIRE Invest AB verkar ha ett dotterbolag i Estland. Huvudägare i Raire Invest AB verkar vara Eclipse Asset AB. RAIRE Invest AB äger främst aktier i Systemhus AB och Power & Tower Holding AB. VD i RAIRE Invest AB är Mattias Ahlberg som också är aktiv i företaget RAIRE Media AB.

SWZ Funds Ltd på Bermuda är ett företag som förekommer i den omfattande skattesmitarhärvan Paradise Papers (Offshore Leaks) men verkar vara ett helt legitimt företag som sköts från Schweiz.

Flera av de nämnda personerna har tidigare varit inblandade i en rad företag som inte gått så bra ekonomiskt. Antalet konkurser har varit omfattande. Det är inte känt om någon av de ovan nämnda personerna tillhör de som misstänks för brott i det nu aktuella ärendet, men vi får utgå från att de inte är bland de misstänkta. Peter Lilliehöök välkomnar för sin del en granskning av företaget:

Styrelseordförande Peter Lilliehöök säger sig i ett pressmeddelande från företaget i transparensens namn välkomna myndigheternas genomlysning.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!