Självklart ska Preemraff få bygga om sitt raffinaderi

Preemraff i Lysekil vill bygga ut sin kapacitet att tillverkar lättare bränslen för fordon. Det innebär minskade utsläpp av växthusgaser när bränslet används. Denna minskning är större än den ökning av utsläppen från Preemraff som blir följden vid den aktuella ombyggnaden och utbyggnaden av raffinaderiet utanför Lysekil.

Tjockolja som idag bl.a. används för att driva fartyg håller på att ersättas av LNG (naturgas) vilket ger betydligt lägre utsläpp av växthusgaser och nästan obefintliga utsläpp av miljöfarliga ämnen. Efterfrågan på tjockolja (fartygsdiesel) minskar därmed och Preemraff vill därför bygga om sitt raffinaderi i Lysekil så att de kan öka tillverkningen av bensin och diesel för bilar och lastbilar samt minska tillverkningen av tjockolja. Bensin och lättare diesel innebär mindre utsläpp av miljöfarliga ämnen och mindre utsläpp av växthusgaser i förbrukarledet. Totalt sett innebär ombyggnaden därför en minskning av koldioxidutsläppen även om det blir ökade utsläpp vid anläggningen i Lyse.

Att bygga om raffinaderiet i Lysekil är därför en vettig åtgärd för att minska de totala utsläppen av växthusgaser. Miljörörelsen är trots detta emot utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. De är totalt oseriösa i sin enögdhet. De klarar uppenbarligen inte att se den stora bilden. Varken när det gäller LNG-drivna fartyg eller miljövänligare fossilt bränsle.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!