Åtal för ekobrott mot företrädare för vårdcentralen Angered Care

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har idag väckt åtal mot tre personer som misstänks för delaktighet i ekonomisk brottslighet i vårdcentralen Angered Care i nordöstra Göteborg och bemanningsföretaget Farabi Medcare AB, vars enda verksamhet varit att tillhandahålla personal till vårdcentralen. Farabi Medcare AB tycks inte ha redovisat någon verksamhet sen 2016. Angered Care AB har förklarats i konkurs.

De misstänkta brotten rör grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer som ska ha begåtts under åren 2016-2018.

För ett år sedan tvingades vårdcentralen Angered Care stänga efter att Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, vid ett extrainsatt möte, beslutat att i förtid avsluta avtalet med Angered Care AB från och med 7 november 2017 på grund av allvarliga brister i patientsäkerheten och kvalitet.

Vid tidpunkten för stängningen pågick skatterevision i Angered Care AB och bemanningsföretaget Farabi Medcare AB. Under skatterevisionen framkom bland annat att det förelåg stora brister i bolagens bokföring och att det förts över betydande belopp från bemanningsföretagets bankkonton i Sverige till ett företag i Dubai.

Strax innan vårdcentralen tvingades stänga gjordes ytterligare överföringar om 17 miljoner kronor till det utländska företaget. Totalt har cirka 29 miljoner kronor förts ut till det Dubai-baserade företaget.

I samband med att vårdcentralen Angered Care stängdes försvann ägaren som tidigare arbetat som verksamhetschef och läkare där. I somras anträffades han i Dubai. Han transporterades till Sverige i slutet av juli och har sedan dess varit häktad. Övriga två åtalade är vårdcentralens enhetschef samt bolagens bokförare.

Den åtalade ägarens advokat Magnus Hedenberg uppger till SVT att inget brott har begåtts:

Enligt advokaten finns alla pengar som förts utomlands kvar.

– Pengarna har inte försvunnit, och han ska betala sina räkningar och skulder som han anser vara berättigade så småningom. Hur det ska gå till i praktiken kan jag inte gå in på men pengarna finns kvar, säger han.

– Det är inte otillåtet flytta pengar från sitt bolag nån annanstans. Det fanns vinstmedel i de här bolagen och han hade rätt att förfoga över dem.

Ägaren på vårdcentralen ska personligen ha tagit emot 1 000 personer patienter i månaden. Asylsökande bokades in på återbesök för sådant som nästäppa och trötthet. För varje besök erhöll vårdcentralen 1 400 kronor.

Personer som suttit och sitter i styrelsen för Farabi Medcare AB är Ekhlas Sayfulla Muhsin. I Angered Care AB har han också varit styrelsemedlem tidigare medan Fadil Sayfulla Muhsin varit suppleant i styrelsen. Ayad Majeed Alwindawe är den senast namngivne VD:n och det är också han som var ägare av bolaget. Han är gift med Ekhlas Sayfulla Muhsin.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!