Isländsk bedragare gripen

En affärsman från Island som misstänks ha lurat ett stort antal personer i Borås och andra delar av Västsverige på miljoner har gripits i Brest i Frankrike. Han har varit häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst.

Mannen misstänks för grovt bedrägeri i 56 fall varav 30 i Borås, Rävlanda och Göteborg åren 2007 och 2008. 54 av dessa fall har dock preskriberats då preskriptionstiden för grovt bedrägeri är 10 år. Även i Finland och andra delar av Sverige finns personer som blivit lurade. Totalt ska mannen ha fått personerna att investera 14 miljoner kronor i hans företag som uppgavs syssla med valutahandel.

Islänningen i 50-årsåldern ska ha fått människor att köpa in sig i ett bolag som handlade med valutor. De band sig för ett år och sedan skulle insatser och vinst betalas ut. I utredningen förekommer personer som anser sig lurade på miljonbelopp. En av de för investerarna ska ha varit en känd affärsman, vilket gav trovärdighet och lockade andra. Han ska även ha haft medbrottslingar:

Mats Sällström är chefsåklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighets kammare i Västsverige och har lett utredningen sedan 2010.

Han förklarar att personerna som anser sig ha blivit utsatta för grova bedrägerier har kommit i kontakt med affärsmannen genom bekanta som själv har gjort lyckade affärer med mannen.

– Man kan säga att det rör sig om fem eller sex personer som jag kallar för ombud. De har enligt min mening använts som verktyg genom att de efter att själva ha gjort en vinst tipsat affärsbekanta, vänner och i vissa fall även släktingar om den här mannen som har framställts som väldigt skicklig inom valutahandel.

Utredningen påbörjades 2010 efter att en man i Stockholm försökt tillbaka sina pengar under 2009. Under utredningens början var det ett tätt samarbete med myndigheter och banker i Storbritannien, Cypern, Island, Finland och Sverige. 2012 åtog sig brittiska myndigheter att samordna utredningen men ingenting mer hände och 2015 valde den svenska åklagarmyndigheten att helt ta över utredningen. 2017 häktades mannen i sin frånvaro och nu har han alltså gripits.

Genom att flertalet av de misstänkta brotten preskriberats åtalas han bara för två. Det handlar om två inbetalningar på totalt 48 000 euro som gjordes av en person i Stockholm den 6 och 11 december 2008. Den misstänkta affärsmannen förnekar brott enligt vad hans advokat Kent-Olof Stigh uppger i GP.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!