Många lögner om organiserad brottslighet

Media påstår regelbundet att den organiserade brottsligheten blir värre och värre. Det finns inget som tyder på det. Brottsligheten som helhet har minskat under långa tid även om minskningen bromsats upp de senaste åren, men med tanke på att befolkningsökningen varit stor är det ändå en minskning i förhållande till befolkningen.

Antalet skjutvapenmord har ökat jämfört med 1970- och 1980-talen men antalet mördade totalt har minskat. I Göteborg har antalet skjutningar varit på ungefär samma nivå sen 2006. Men det allra värsta året, året med flest döda i skjutningar var år 2000. Men Göteborgs-Posten (GP) försöker hela tiden framställa det som om den organiserade brottsligheten ökar. I Sverige har antalet skjutvapenmord dock ökat de senaste åren. Både i mindre städer och i Stockholm. Dessutom ljuger GP regelmässigt när de redovisar antalet dödade i gängvåld och antalet oIösta gängvåldsmord. De utelämnar nämligen alltid alla gängmord som inte kan kopplas till nån förort. Det är att ge en falsk och felaktig bild av brottsligheten och hur den ser ut. Det är att smutskasta förorter, att smutskasta arbetarklassen och sprida fördomar.

När narkotikalangningen i centrala Göteborg flyttade från Kanaltorget och Spannmålsgatan i norra ändan av Nordstan till Brunnsparken i södra ändan ljög GP om att den hade ökat. Som bevis hade de en enskild polis åsikter samt det faktum att polisen bedrev en kampanj mot narkotikalangningen vilket leder till fler beslag. Men i verkligheten finns det ingenting som tyder på någon ökad langning av narkotika runt Nordstan. Kanske ökade inte ens antalet beslag. GP hittar bara på.

Nyligen presenterades en rapport om organiserad brottslighet. Den är gallimattias. En enda stor lögn.  Leverantörer av lögnen är Institutet för Framtidsstudier (IFFS) som gjort rapporten på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). De siffror som presenteras i rapporten är felaktiga, påhittade eller enormt överdrivna. Det verkliga antalet människor inom den organiserade brottsligheten är sannolikt bara 20% av det som redovisas i rapporten. Att skriva en så oseriös och felaktig rapport kan bara leda till felaktiga slutsatser som i sin tur ger felaktiga åtgärder. Det är oansvarigt och skrämmande när myndigheter gör på det viset.

MSB och IFFS är dock inte ensamma bland våra myndigheter om att fara med felaktiga uppgifter om organiserad brottslighet. Patent- och registreringsverket (PRV) har gjort en film om piratkopiering i form av olaglig streaming, dvs att titta på film på sajter som inte tillhandahåller materialet på lagligt väg. I filmen påstås det att de som tjänar pengar på olagliga filmdistribution är den organiserade brottsligheten. Det är en lögn. Några belägg för att det skulle vara på det sättet saknas och i ingen av de rättegångar som genomförts i Sverige kring olaglig fildelning har det förekommit några som helst kopplingar till organiserad brottslighet:

I Sverige finns nästan ingen som tjänar några miljoner på illegal streaming eller nedladdning. Det största målet, mot Pirate bay, hade inledningsvis med att sajten var “vinstdrivande” i åtalet, men ändrade det när annonsintäkterna knappt kunde täcka utgifterna. I åtalet mot Swefilmer finns däremot uppgifter om stora intäkter, totalt 14 miljoner inklusive donationer. Men att detta skulle ha någon som helst koppling till organiserad brottslighet finns inga belägg för. Ännu mindre att det skulle finnas någon handel med droger. Överhuvudtaget finns inte något svenskt fall som indikerar att streaming bygger organiserad brottslighet eller att det skulle finansiera knark- eller droghandel. Framför allt finns inga bevis på några tatuerade gangsters. Oftast handlar det istället om unga killar som från sina pojkrum byggt sajter som som bäddar in filmer.

Att myndigheter ljuger för medborgarna i Sverige är inte bra. Det undergräver förtroendet för dem. Det undergräver den nödvändiga tilliten som måste finnas i ett samhälle för att det ska fungera. Riktig lika allvarligt är det inte när media ljuger, men det är tillräckligt allvarligt. Vi förtjänar att få korrekt information så vi kan dra korrekt slutsatser om verkligheten. När media ljuger så rycker de undan fötterna för sig själva och vi blir utelämnade åt ryktesspridningen på sociala medier och i verkligheten.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!