Sveriges största medieföretag

Sverige största medieföretag är sedan några år tillbaka musikdistributionsföretaget Spotify AB.  Det är också det företag som 2017 gjorde den största förlusten. Även det nästa största medieföretaget, Bonniers, gick med förlust år 2017.

Med en omsättning på 39,4 miljarder och en rörelseförlust på 3,6 miljarder för 2017 är Spotify alltså inte bara det svenska medieföretag som omsätter mest, det är också det som redovisar störst förluster. Även Bonnier gick med förlust under 2017. Rörelseresultatet slutade på -1,4 miljarder efter en omsättning på 25,8 miljarder. Övriga tre företag på fem-i-topplistan över Sveriges största medieföretag 2017 var Modern Times Group (MTG), public servicekoncernen med SVT, SR och UR samt Com Hem. MTG och ComHem har samma dominerande ägare, familjen Stenbecks Investment AB Kinnevik.

Till de utlandsägda företag som har störst intressen på den svenska mediemarknaden räknas bland annat norskägda Schibsted (med dagstidningarna Aftonbladet och Svenska Dagbladet) och Telenor (Bredbandsbolaget och Canal Digital), US-amerikanska Discovery Networks, HBO Nordic, Amazon, Google (Youtube), Facebook och Netflix. De 5 sistnämnda särredovisar inte omsättningen i enskilda länder.

 

Advertisements