Lars Fritsch hamnar helt fel i krönika om Mary Wollstonecraft

I ett intressant kåseri (eller krönika) i GP om Mary Wollstonecraft och hennes besök i Göteborg år 1795 hamnar Lars Fritsch mycket fel i slutet av artikeln (som inte finns på nätet). Totalt fel faktiskt. Det gäller kontinentalblockaden som inte var riktad mot Frankrike som han tycks tro, utan den var iscensatt av Frankrike för att förhindra handel med Storbritannien. Den var riktad mot Storbritannien. Den var dessutom inte ens påtänkt år 1795 så den påverkade knappast Wollstonecrafts resa på något sätt. Napoleons kontinentalsystem infördes 1803. Då hade Wollstonecraft varit död i 6 år.

Han har också fel om Ostindiska Kompaniet. Dess framgångsrika tid var över sen länge. Smuggling av te till Storbritannien var inte längre lönsamt och Ostindiska Kompaniets fjärde oktroj var ingen jättebra affär.

1795 levde Göteborg främst på export av sill, järn och trävaror. Några år senare var också sillperioden över men då kom Napoleons kontinentalblockad. Göteborg fungerade då som transithamn till Storbritannien, inte till Frankrike. Huvuddelen av varorna kom från USA vilket också gjorde at svenska export dit ökade. Det mesta godset kom till Göteborg på US-amerikanska fartyg och fördes därefter till Storbritannien med mindre skepp. Sverige var alltså vän med Storbritannien och inte med Napoleons Frankrike.

Redan 1807 vägrade Sverige ansluta sig till kontinentalsystemet och det ledde till att Napoleon ockuperade Svensk Pommern. Sverige tvingades mot sin vilja att ansluta sig till kontinentalsystemet, men Storbritannien höll Göteborgs hamn öppen genom att placera en stor flottstyrka utanför hamninloppet, vid Fotö och Vinga. Sverige och Storbritannien var formellt i krig, men inga krigshandlingar genomfördes utan istället rörde sig britterna fritt i Göteborg. 1815 upphörde kontinentalblockaden och Göteborgs gyllene tid var över.

Hur Lars Fritsch kunnat få allt om kontinentalblockaden så helt om bakfoten är faktiskt en gåta.

Läs mer om Göteborgs historia på sajten Det gamla Göteborg

 

Advertisements