Misstankar om insiderbrott i dataspelsföretag

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har gjort en razzia mot huvudkontoret för spelföretaget Starbreeze i Stockholm. Orsaken är enligt Dagens Industri (Di) misstankar om grovt insiderbrott. Niklas Ahlgren, presstalesperson på EBM uppger för Di att flera husrannsakningar genomförts, en av dem mot Starbreeze huvudkontor. En person ska vara frihetsberövad. Minst en person till är misstänkt för brott men ännu inte gripen. Förundersökningsledare är chefsåklagare Thomas Langrot.

Flera chefer i Starbreeze ska ha sålt en större mängd aktier i bolaget kort innan bolaget vinstvarnat och dessutom bytt vd.  I mitten av november sålde den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog hela sitt innehav i Starbreeze för totalt 3,3 miljoner kronor. Vid ungefär samma tidpunkt sålde Bo Andersson Klint, avgående VD, aktier för totalt 18,6 miljoner kronor. Affärerna gjordes på aktiekurser runt 4-6 kronor. Därefter har Starbreeze bytt VD samt ansökt, och beviljats företagsrekonstruktion med anledning av likviditetsbrist. Den 3 december inleddes en rekonstruktion av företaget som alltså i praktiken är konkursfärdigt men anse kunna räddas. Aktiekursen har rasat med 70%.

Starbreeze har bland annat utvecklat spel som Payday, The Walking Dead, Syndicate, Brothers med flera. De lanserar och publicerar också spel från andra utvecklare.

I styrelsen för företaget ingår för närvarande Ulrika Birgitta Hagdahl, Carl Einar Michael Carlsson Hjorth , Åsa Ulrika Virén Linder, Mikko Matias Myllyrinne, Bo Andersson Klint (anges fortfarande som VD) och Kim Hyung Nam.

Advertisements