Åtal för stort amfetaminbeslag

En 25-årig man greps den 3 september i närheten av Åbytravet i Mölndal som misstänkt för narkotikabrott och har därefter suttit häktad. Han greps efter ett internationellt samarbete mellan polis och tullmyndigheter i flera länder som utgick från en fabrik för tillverkning av amfetamin i Nederländerna som sen dess har stängts. Den gripne är sedan tidigare ostraffad, har fast jobb hos en av regionens större arbetsgivare och saknar bekräftad koppling till organiserad brottslighet. Han har i många år kunnat spara hela sin vanliga lön vilket tydligt visar på att han också haft andra inkomster.

Delar av amfetaminbeslaget. Bild: Polisen

Nu har åtal väckts mot mannen för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anses av åklagaren vara en stor smugglare och transportör av narkotika men har under hela utredningen och är misstänkt för innehav av 122 kilo amfetamin, importerat från en nederländsk knarkfabrik, 12 071 tabletter ecstasy och en mindre kvantitet kokain. Åklagaren Jonas Arvidsson menar också att mannen är en självständig narkotikakurir, dvs smugglare, utan direkt koppling till något kriminellt nätverk. Amfetamin är den nästa största drogen på den svenska marknaden efter cannabis och har förhållandevis större betydelse i Göteborg än i andra svenska och nordiska städer.

Amfetamin säljs inte av de kriminella gatugängen med koppling till olika förorter och familjer. Det tillhör alltså inte det som driver på uppgörelser, skjutningar och mord. Traditionellt har amfetamin istället sålts av kriminella personer knutna till mc-gäng som Hells Angels MC och Bandidos MC. När Jonas Arvidsson påstår att detta åtal och andra åtal som rör amfetaminlangning och smuggling har koppling till skjutningar och skjutvapenmord är det helt enkelt inte sant.

I ett tidigare fall där en 40-årig man och en 61-åring åtalades för innehav 78 kilo amfetamin blev straffen ett halvt respektive fem och ett halvt års fängelse. Det maximala straffet för synnerligen grovt narkotikabrott är 10 års fängelse.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!