Håkan Boström fortsätter sprida dumheter om brottslighet

Håkan Boström som skriver ledare i GP fortsätter sprida dumheter, felaktigheter och lögner om brottslighet. Påståendet om 10 gånger större risk för en ung man att bli skjuten i i Sverige jämfört med Tyskland är korrekt men samtidigt är ju risken att bli skjuten i Nederländerna, Italien och Irland lika hög som i Sverige. Sverige är med andra ord inte speciellt extremt utan det är bara i jämförelsen med Tyskland som Sverige är extremt. I verkligheten är det dessutom snarare Tyskland som är extremt. Håkan Boström vilseleder.

Att ökningen av antalet gängskjutningar skulle vara unik för Sverige som Boström påstår är inte heller korrekt. Det finns till exempel exakt samma ökning i Nederländerna. Boström vet som vanligt inte vad han pratar om när det gäller våld och gängbrottslighet.

Han har också fel om var skjutvapenbrotten finns. Den stora ökningen under de senaste åren har inte skett i så kallade utanförskapsområden utan i städer som Uppsala, Eskilstuna och Västerås. Även i Stockholm handlar det inte på något sätt om de fattigaste områdena utan om områden som inte alls finns upptagna på listor över utsatta områden som exempelvis Östberga och Bredäng. Rapporten som Boström hänvisar till ser till längre tid och Men tidigare var det en ökning som skedde i utanförskapsområden och över en längre period stämmer det att ökningen skett i utanförskapsområden. Men utvecklingen av skjutvapenvåldet under de allra senaste åren har förändrats och det har inte Boström förstått.

Boströms förslag om hårdare straff är förstås meningslöst och hans hänvisning till att tullen inte kan ingripa för att det inte är hårda straff för vapensmuggling är helt felaktig och faktiskt enbart nåt som Göteborgs-Posten och Håkan Boström hittat på. Ett påstående som faktiskt helt saknar koppling till verkligheten.

Nederländerna och Sverige är två länder som är mycket lika i många avseenden. Mordfrekvensen (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare) i bägge länderna är låg och har så varit mycket länge. i Sverige har den varit ungefär lika låg sen 1700-talet, i 250 år. I bägge länderna har den dock ökat lite under senare år efter en lång tids minskning.

I Nederländerna mördades 158 personer år 2017. 2016 mördades 108 personer. Av de mördade var 46 stycken kvinnor (29 %). Antalet mordoffer ökade kraftigt mellan 2016 och 2017 och mest ökade antal offer i åldern 10-19 år. I kvinnomorden lyckades polisen identifiera en mördare i 90% av fallen. I 39% av fallen var det en närstående man, dvs partner eller ex-partner. 29% (33 stycken) av de mördade männen dödades i kriminella konflikter, 2016 vara samma siffra 26%.

När det gäller Sverige mördades totalt 113 personer år 2017. 27 av dem var kvinnor (24%). I 40 (35%) av morden på män användes skjutvapen. Nästan samtliga dessa fall har en koppling till kriminella miljöer så 35% av morden i Sverige år 2017 hade samband med uppgörelser i kriminella miljöer.

Skillnaderna mellan Nederländerna och Sverige är små. Mönstret när det gäller mord och mordoffer är likartat. 2017 var det lite färre kvinnor som mördades i Sverige än i Nederländerna men lite fler mord i kriminella miljöer.

I Sverige och Storbritannien vändes en långvarigt minskande trend när det gäller antalet mord för några år sen, i Nederländerna vände den förra året. Utvecklingen i Sverige är inte unik som Håkan Boström vill försöka påskina. Den är likadant i hela västra Europa. Håkan Boström vet inte nånting om det han skriver om när det gäller brottslighet. Därför blir det bara fel varje gång han försöker skriva om ämnet.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!