Vapenexportföretagen finns i USA

Av världens tio största vapenexportföretag är hälften US-amerikanska på listan över världens 100 största vapenföretag. De tre allra största. Lockheed-Martin, Boeing och Raytheon är alla hemmahörande i USA. Ett är brittiskt (BAE Systems), ett är franskt (Thales), ett europeiskt (Airbus), ett italienskt (Leonardo) och ett ryskt (Almaz-Antey). De resterande två företagen är US-amerikanska  Northrop Grumman och General Dynamics. Av de 20 största har 11 sin hemvist i USA. Företag i Kina är dock inte med på listan på grund av otillräcklig information.

Lockheed-Martin är med bred marginal världen största vapentillverkare och marginalen till tvåan Boeing ökade under 2017 då försäljningen i Lockheed-Martin ökade medan Boeings försäljning minskade.

Svenska Saab återfinns på plats 36. Något mer svenskt företag finns inte på listan över de 100 största vapenexporterande företagen men US-amerikanska Boeing, Honeywell (plats 16) och General Electric (plats 22), brittiska Rolls-Royce (plats 17, verksamheten dock såld), GKN (plats 63) samt schweiziska RUAG (plats 95) har verksamhet i Sverige, dock i stort sett aldrig av militär natur.

Den sammanlagda vapenförsäljningen för de 24 västeuropeiska företagen på Top 100-listan
ökade 2017 med 3,8 procent, till 94,9 miljarder dollar, vilket utgjorde 23,8 procent av Top
100-listans totala försäljning.

Storbritannien var 2017 fortsatt regionens största vapenproducent med en vapenförsäljning på 35,7 miljarder dollar och sju företag på topp 100-listan. Den sammanlagda vapenförsäljningen för brittiska företag var 2,3 procent högre än under 2016 till stor del beroende på den ökade försäljningen för BAE Systems, Rolls-Royce och GKN”. BAE Systems som rankas som nummer fyra ökade sin vapenförsäljning med 3,3 procent under 2017, till 22,9 miljarder dollar.

Det europeiska bolag som ökade sin försäljning mest var tyska Krauss-Maffei Wegmann vars vapenförsäljning ökade med 61%. Vapenförsäljningen i franska Dassault ökade med 48%.

Advertisements