Mark Isitts monumentala okunnighet

Mark Isitt ska föreställa en skribent som skriver om Göteborg, stadens arkitektur, stadsplanering och byggnader. Han bor i Stockholm och är förbluffande okunnig om Göteborg. Oftast verkar det som han faktiskt aldrig varit på platsen han skriver om och inte heller läser han på. Nu skriver han om hur hans arkitektkompisar i Stockholm skrattar åt Göteborg. Jag är inte förvånad över det, för de får ju sin bild av Göteborg från Mark Isitt. Och han har verkligen noll koll.

Mark Isitt lyckades inte hitta ett enda ställe där han kunde ta en kopp kaffe på Järntorget. Där finns minst 7 ställen (jag har hittat ett till sen jag sist skrev om saken) plus ytterligare 4 restauranger som sannolikt också har kaffe. Hur han bar sig åt för att inte hitta nåt av dessa ställen är faktiskt obegripligt. Troligen har han väl aldrig besökt Järntorget. Inte heller hittade han bokhandeln som ligger i ena hörnet. Han är faktiskt både okunnig och slarvig.

Nu påstår han att Skeppsbron i Göteborg vetter mot söder i en artikel i GP. Det är motsatsen till verkligheten. Skeppsbron ligger mot älven. Inget som ligger mot älven i Göteborg såvida det inte ligger på Hisingen vetter mot söder. Skeppsbron vetter mot nordväst, där finns ingen södersol och det är inte på nåt sätt jämförbart med Strandvägen. Skeppsbron har i stort sett aldrig nån sol, men däremot så blåser det nästan alltid. Det är i grunden en ogästvänlig blåsig kajkant mot älven. Det är uppenbart att Isitt inte vet ett skit om Göteborg och kanske är det nåt problem med hans lokalsinne också. Norr blir till söder i hans tankar. Helt obegripligt.

Skanstorget är verkligen ingen motsvarighet till Norra Bantorget vilket Isitt och hans kompisar påstår. Det är Järntorget som är motsvarigheten till Norra Bantorget. Jag har ingen aning om vad de baserar sin jämförelse med Norra Bantorget på, men uppenbarligen vet de ingenting om Göteborg.

Det finns ingen anledning att ta Isitt på allvar. Han är inget mer en grinsjuk gubbe utan kunskaper om den stad han skriver om. Att han och hans privilegierade kompisar hånskrattar åt saker som varken han eller de vet nånting om är egentligen rätt ointressant. Jag begriper inte varför GP släpper fram den okunniga skit som Isitt producerar.

Advertisements