ABB säljer det ursprungliga ASEA – 2 800 anställda i Ludvika får ny arbetsgivare

ABB säljer affärsområdet Power Grids, dvs det som är det ursprungliga ASEA, till japanska Hitachi för 11 miljarder dollar (cirka 100 miljarder svenska kronor) för 100 procent av verksamheten. Affären väntas slutföras under första halvåret 2020. ABB ska till en början behålla 19,9 procent i Power Grids men tanken är att sälja även denna aktiepost till Hitachi inom 3 år. ABB Power Grids är väldens ledande tillverkare av elkraftsprodukter med tillhörande automationsprodukter, elkraftssystem och servicelösningar från elkraftgenerering till överföring och distribution av elektricitet.

ABB:s försäljning av Power Grids i praktiken skapar ett nytt bolag som har mycket lite gemensamt med de två företag som som utgjorde grunden för ABB, svenska ASEA och schweiziska Brown Boveri.  Efter försäljningen kommer ABB best av fyra affärsområden som främst handlar om automation och på engelska heter de kvarvarande affärsområdena Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation och Motion.

En stor del av de 7 800 anställda i Sverige berörs av affären. 3 700 anställda finns i Västerås och 2 800 i Ludvika. Av dessa arbetar samtliga i Ludvika för Power Grids medan antalet anställda i Västerås som berörs av försäljningen är 900. Totalt får alltså 3 700 personer i Sverige en ny arbetsgivare efter försäljningen. Japanska jätteföretaget Hitachi har 304 000 anställda vilket ska jämföras med ABB:s 135 000.

Största ägare av ABB är familjen Wallenberg genom Investor AB som äger 10,71% av aktierna och rösterna i företaget, Christer Gardell genom fonden Cevian Capital II GP Limited placerad på en kanalöarna Guernsey eller Jersey, ett klassiskt skattesmitarförfarande med 5,74% samt det US-amerikanska riskkapitalbolaget Black Rock Inc med 3,36%. Familjen Wallenberg är därmed dominerande och i praktiken kontrollerande ägare.

Black Rock äger för sin del också en stor aktiepost i Hitachi som dessutom har Sumitomo-Mitsui-banken (som köpt Nikko från Citigroup) och Nomura Group som stora aktieägare. Sumitomo och Mitsui är två av världens största finansgrupper och de äger en del byggbolag, banker, finansbolag och försäkringsbolag ihop. Tidigare ansåg Hitachi tillhöra Dai-Ichi Kangyo Group, en annan stor japanska finansgrupp, men det verkar inte längre vara fallet då inga bolag med koppling till denna grupp verkar finnas bland de största ägarna idag.

Advertisements