Bombhot mot genusforskning?

En person hittade idag en platspåse hängande på dörren till ett hus på Viktor Rydbergsgatan i Lorensbergs villastad. Föremålet i plastpåsen bedömdes kunna var en bomb. I huset huserar Nationella sekretariatet för genusforskning. Ett större område runt byggnaden inklusive delar av Vasaskolan är avstängt av polisen.

Om det faktiskt är en bomb eller ett föremål utformat för att se ut som en bomb ska det hela nog ses som ett angrepp på genusforskning och jämställdhet och ett hot mot de personer som arbetar med detta. Sannolikt är avsändarna, förövarna i så fall högerextremister och nazister. De har ju sprängt bomber förut och hotar ständigt folk som arbetar med jämställdhet och jämlikhet.

Troligen har det hela i så fall påverkats av debatten om Jämställdhetsmyndigheten. Genom att i praktiken ha beslutat att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg har högerpartierna (inklusive fascisterna i SD) öppnat upp för den här typen av dåd. När inte ens riksdagen och de stora partierna verkar vara för jämställdhet så blir nazisterna och knäppskallarna på högerkanten allt mer benägna att ta till våld för att stoppa sådant som har koppling till arbete för jämställdhet och alla lika värde.

Om det inte är nånting utan bara ett föremål som lämnats till någon på institutionen så är det inget mer än en överreaktion från en person och från polisen. Kanske symptomatiskt för vår tid.

Advertisements