Bra om bombhotet mot genusforskningen i ETC

Andreas Gustafsson har skrivit en bra ledare i ETC om bomben eller bombhotet mot Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg. Det borde ha blivit en stor nyhet som han skriver och anledningarna till det är många:

Misstänkt bomb hittas i anslutning till en lokal som hör till Göteborgs universitet. Där bedrivs verksamhet som har utsatts för en alltmer oförsonlig kampanj från dels konservativa politiker och opinionsjournalister, dels extremhöger med dokumenterad vilja och kapacitet att bruka våld, inklusive bombattentat.

Addera en aggressiv backlash mot allt vad progressivt jämställdhetsarbete heter.

Addera en strömning som anklagar misshaglig vetenskap för att vara politiserad, charlatansk och omstörtande.

Addera en radikaliserande kraft i sociala medier.

Addera en risk för att individer ska överföra ord till handling, tolka starkt polariserande budskap som uppmaning till militant aktivism, senast Cesar Sayoc som nu utreds för att ha skickat sprängladdningar mot medier och andra som kritiserat Donald Trump.

[…]

”Om det var en bomb så speglar det vad jag får till min mejl och på internet. Sakerna som folk… Det har blivit grövre. Förut kanske någon skrev att jag måste hata män. Nu är det mer att feminister ska utplånas för att vi förstör Sverige.”

Bilden bekräftas av Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet:

”När jag pratade med personalen idag (tisdag) så visade det sig att de får gigantiska mängder av hat och hotmejl. Det är så mycket att de inte längre orkar rapportera det”, säger han till Expressen.

[…]

Ivar Arpi varnar på landets största konservativa ledarsida återkommande för den ”statsfeminism”, ”överkyrka” och ”hjärntvätt” som han menar att genusvetenskap utgör. Nu har han – efter en uppsjö artiklar – precis crowdfundat drygt 700 000 kronor mot löfte om att leverera en bok om ”hur genusideologin – med politikernas hjälp – tar över svenska universitet, forskning och utbildning”.

Jag har en fråga till honom.

Vad tar du för ansvar för dina ord när du härom månaden publicerade dig med rubriken ”Feminazisterna på våra universitet”?

[…]

Jan Ericson har motionerat om att avskaffa statens stöd till genusforskning med motivering att den handlar ”mer om mycket udda åsikter och tyckande än om vetenskap”. Han, som själv gärna deltar i konferenser för klimatförnekare, är mycket säker på sin sak..

[…]

”Begreppet jämställdhet används bara som en täckmantel för en mer radikal och djupgående process”, skriver Arpi.

Det är inte att ta ansvar. Det är att uppvigla. Även om ditt syfte var att vinna över fler till din åsikt, inte att sanktionera angrepp – verbala eller fysiska – på verksamma inom genusforskning.

Det finns orsaker till att det inte blev en stor nyhet. Orsaker som inte är acceptabla. Vi vet nu att det var en bombattrapp. Det påverkar nyhetsvärdet så som media i Sverige fungerar. Hade det smällt hade det kanske varit en större nyhet. Men inte helt säkert.

Att det ändå kanske inte hade varit en större nyhet beror vilka de tänkta förövarna skulle kunna vara. Det är uppenbart att det måste röra sig om högerextremister (dvs sverigedemokrater eller nazister, dock inte nödvändigtvis organiserade). Detta även om det visat sig vara ett föremål tänkt att uppfattas som en bomb och ingen riktig bomb. Högerextremisters bomber är enligt säkerhetspolisen, polisen, media, myndigheter och politiker inte lika intressant som islamisters bomber. Detta trots att högerextrem terrorism är det överlägset vanligaste i Norden. När nazister sprängde en bomb utanför en vänsterlokal var det öht ingen nyhet.

Det skedde inte heller i vad som uppfattas centrala Göteborg, utan i södra Göteborg. Visserligen ligger det centralt men samtidigt är det ett område som få människor känner till och som politiker och journalister bryr sig väldigt lite om. Det är inte hippt och trendigt som området kring Linnégatan och det är inte alternativt som Majorna. Inte heller är det någon som funderar på att göra området hippt och trendigt så som det hela tiden sker med delar av Hisingen. Studenter och välmående medelklass i huvudsak. Det är därför ett nyhetsmässigt ointressant område för vanlig media.

Sen skedde det i Göteborg. Göteborg är ointressant i nationella media. Varför är oklart, men det har alltid varit så och det är så med allting. Så länge gängskjutningar bara fanns i Göteborg var det ingen större nyhet i Sverige. När det dök upp i Malmö och sen också Stockholm blev det stort. En bidragande orsak är förstås att Bonniers dominerar tidningsmarknaden i Malmö och Stockholm, men inte har någon större närvaro i Göteborg. Det är inte på något sätt en huvudförklaring, men vad den skulle kunna vara känns mycket oklart.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!