Cwejman ute och cyklar om energi

Adam Cwejman i GP må vara rätt ung, men ung i tanken är han inte. Förutom att han i många fall förespråkar en politik som inte ens fungerade för 100 år sen när den hittades på och inte fungerar idag heller så är han långt efter sin tid på energiområdet. Hans föreslår på GP:s ledarsida en massiv utbyggnad av kärnkraft för att snabbt minska behovet av fossilbaserad elproduktion. Som Sverige på 1960- och 1970-talet. Det skulle naturligtvis fungera men är en väg fylld av problem och miljörisker.

Förutom att kärnkraft är en energikälla är det dock också en verksamhet förena med enorma risker och problem. Det är dessutom en mycket omodern energikälla, men kan en person föreslå omoderna ekonomisk politik som aldrig nånsin har fungerat så kanske det är den aspekten som lockar även i detta fall. Det är en verksamhet som kräver gruvbrytning och med en så massiv skala av utbyggnad som Cwejman vill ha så skulle uranbrytning ödelägga (för det är vad den gör) stora områden i stora delar av världen.

Idag finns bättre energikällor att ta till. Utan några som helst risker och utan att storskalig ödeläggande gruvbrytning behövs. Solceller. Att producera el med hjälp av solen är modellen. I kombination med vindkraft är det en oslagbar kombination. Det är miljövänligt, modernt och rent. En snabb utbyggnad av solcellsanläggningar och vindkraft är det som behövs. Inte en utbyggnad av omodern och miljöfarlig kärnkraft.

Cwejman argumenterar också för kärnkraft genom att säga att miljövänner ofta har fel. Det har han rätt i. Exemplet han tar är att ekologiska produkter är mer klimatfientliga än produkter producerade med hjälp av konstgödsel. Men han har missuppfattat  den saken.  Det som forskning konstaterat är att spannmål och grönsaker är mer klimatfientliga om de odlas ekologiskt med hjälp av djurgödsel än om de odlas med hjälp av konstgödsel och gifter. Det gäller inte för alla typer av produkter. Exempelvis inte för mjölk och kött. Ekologiskt producerat kött och ekologiskt producerade mjölk från naturbetesdjur är sannolikt bland det mest klimatvänliga som går att äta. Kanske inte riktigt lika bra som ekologiskt odlad potatis eller blå lusern (alfalfa) men bättre än mycket annat.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!